WZJG i nawroty w postaci IBS

Układ trawienny i probiotykoterapia

U ok. ⅓ pacjentów z WZJG w remisji klinicznej występują objawy zespołu jelita nadwrażliwego (ang. irritable bowel disease, IBS). W takiej sytuacji klinicznej można wprowadzić leczenie dietetyczne – dietę low FODMAP (warto zaznaczyć, że nie jest to terapia pierwszego rzutu) i probiotykoterapię. Zastosowanie może znaleźć tutaj mieszanka probiotyczna CDS22-formula, którą stosuje się w terapii WZJG, a także w terapii IBS. Leczenie dietetyczne oraz probiotykoterapię u pacjentów w remisji klinicznej WZJG z objawami IBS należy prowadzić pod kontrolą lekarza prowadzącego oraz dietetyka klinicznego.

Zespół jelita nadwrażliwego (ang. irritable bowel syndrome, IBS) oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) to choroby przewodu pokarmowego o nieznanej etiologii (interakcja między czynnikami genetycznymi, immunologicznymi i środowiskowymi), które mogą manifestować się podobnymi objawami ze strony przewodu pokarmowego. Co więcej, mogą także współwystępować – Faibrass i wsp. wykazali, że u 28,7% pacjentów z WZJG w remisji klinicznej występują objawy IBS, częściej u pacjentów z zaburzeniami psychicznymi [1]. 
Kwestią dyskusyjną pozostaje, czy przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego jest rzeczywiście IBS, czy może subkliniczna postać WZJG. Niemniej jednak w obu przypadkach cel terapeutyczny to wyciszenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a tym samym poprawa jakości życia pacjentów z WZJG [2]. 
IBS to choroba czynnościowa przewodu pokarmowego, czyli przebiegająca bez zmian biochemicznych czy strukturalnych wskazujących na jej obecność. Wyróżnia się postać zaparciową (ang. IBS with constipation, IBS-C), biegunkową (ang. IBS with diarrhea, IBS-D), mieszaną (ang. IBS mixed, IBS-M) i niesklasyfikowaną (ang. IBS unclassified, IBS-U) [2]. Terapia IBS poza leczeniem farmakologicznym i dietetycznym obejmuje także probiotykoterapię [3]. Istotną rolę w terapii IBS odgrywa także wsparcie psychoterapeutyczne [2, 3]. WZJG to choroba organiczna, w której proces zapalny dotyczy głównie błony śluzowej i lokalizuj...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med., dietetyk kliniczny (MEDIC Poznań), autorka publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych, współpracuje z Katedrą i Kliniką Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalizuje się w dietoterapii zaburzeń metabolicznych (Specjalista SOIT), endokrynologicznych i chorób przewodu pokarmowego (ModuLife Expert).

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI