Wybrane hormony jelitowe i ich rola w naszej gospodarce energetycznej

Układ trawienny i probiotykoterapia

Nasze jelita to nie tylko kluczowy narząd trawienny, lecz również organ, który spełnia w organizmie człowieka istotne funkcje hormonalne. Zakłócenia funkcjonowania komórek endokrynnych jelit, które wynikają np. z odpowiednich mutacji genetycznych, zwiększają ryzyko deregulacji mechanizmów, jakie wiążą się z uczuciem głodu i sytości. W konsekwencji powoduje to wzrost ryzyka otyłości, cukrzycy oraz zespołu metabolicznego. Na szczęście w przypadku wystąpienia tego rodzaju zaburzeń nie pozostajemy zupełnie bezbronni.
Celem artykułu jest przybliżenie czytelnikowi roli wybranych hormonów, które wydzielane są w jelicie przez komórki endokrynne, a które uczestniczą w regulowaniu naszego apetytu oraz wrażliwości na insulinę. Ponadto niniejszy tekst ukazuje także zależność, jaka łączy hormonalną aktywność jelit ze składem mikroflory jelitowej.
Zakłócenia funkcjonowania komórek endokrynnych jelit, które wynikają np. z odpowiednich mutacji genetycznych, zwiększają ryzyko deregulacji mechanizmów, jakie wiążą się z uczuciem głodu i sytości, co powoduje z kolei wzrost ryzyka otyłości, cukrzycy oraz zespołu metabolicznego.
Jeżeli znów czujesz się winny, że zjadłeś więcej niż chciałeś lub planowałeś, wiedz, że nie zależało to wyłącznie od Ciebie. O tym, ile w ciągu dnia konsumujemy oraz co dokładnie pojawia się na naszych talerzach, współdecydują m.in. nasze jelita, a dokładniej mówiąc – wybrane hormony jelitowe, które w ramach tzw. osi jelita – mózg wpływają na nasze zachowanie związanie z jedzeniem.
Mózgowym centrum, sterującym naszym apetytem, jest podwzgórze, którego praca wiąże się z mikrobiomem jelitowym, zależnym od niego układem odpornościowym, nerwem błędnym oraz niektórymi hormonami jelitowymi (np. GLP-1, patrz niżej) [1, 3].
Komórki enteroendokrynowe to komórki jelitowe, które specjalizują się w produkcji hormonów jelitowych, a które odgrywają kluczową rolę przy koordynacji procesów związanych z trawieniem oraz przyswajaniem składników pokarmowych, a ponadto regulują też nasz apetyt oraz sekrecję insuliny.
Warto wiedzieć, iż poszczególne składniki pokarmowe (np. glukoza, aminokwasy...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; specjalizuje się we wrodzonych i nabytych zaburzeniach metabolicznych. Twórca projektu MotAMot, który narodził się w 2013 roku jako efekt samodzielnej walki o własne zdrowie, a którego zadaniem jest propagowanie oraz implementacja medycyny ortomolekularnej i mitochondrialnej.
     

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI