Wsparcie mikrobioty w przebiegu IBS oraz IBD

Układ trawienny i probiotykoterapia

Nieodzownym elementem postępowania terapeutycznego w chorobach przewodu pokarmowego jest odpowiednie żywienie dopasowane do okresu choroby i jej postaci. Jak wskazują doniesienia, celowana probiotykoterapia może stanowić uzupełnienie standardowego leczenia i w sposób istotny wpływać na łagodzenie objawów związanych z chorobą. W przebiegu IBS, oprócz odpowiedniego postępowania dietetycznego (racjonalizacja żywienia np. wg standardów NICE, możliwość wdrożenia protokołu low FODMAP), zastosowanie konkretnych szczepów probiotycznych wpływa na łagodzenie objawów choroby. U pacjentów z IBD w porównaniu z osobami zdrowymi obserwuje się zmieniony skład bakterii w obrębie jelit, dlatego strategie mające na celu oddziaływanie na mikrobiotę wydają się uzasadnione.

Leczenie chorób przewodu pokarmowego stanowi duże wyzwanie dla całego interdyscyplinarnego zespołu, w tym lekarza, dietetyka oraz psychologa. Oprócz klasycznej terapii farmakologicznej i w uzasadnionych klinicznie sytuacjach leczenia chirurgicznego, co może mieć miejsce w przebiegu nieswoistych chorób zapalnych jelit, istotną rolę odgrywa również szeroko rozumiany styl życia, w tym dieta oraz inne interwencje mające na celu korzystne oddziaływanie na mikrobiotę. Jak wskazują doniesienia, celowana probiotykoterapia może stanowić uzupełnienie standardowego leczenia i w sposób istotny wpływać na łagodzenie objawów związanych z chorobą.

Nieodzownym elementem postępowania terapeutycznego w chorobach przewodu pokarmowego jest odpowiednie żywienie dopasowane do okresu choroby i jej postaci. W zaostrzeniu chorób organicznych przewodu pokarmowego w celu łagodzenia dolegliwości wskazana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem antygenów potencjalnie zwiększających stan zapalny w obrębie jelita. Okres remisji to z kolei czas zadbania o bardziej zbilansowaną dietę, obfitującą w składniki pokarmowe istotne dla mikrobioty jelitowej, takie jak rozpuszczalne frakcje włókna pokarmowego będące substratem fermentacyjnym dla bakterii produkujących kwas masłowy i inne postbiotyki. W chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego, takich jak IBS, zalecenia dietetyczne będą zależały od postaci choroby (postać zaparciowa, biegunkowa lub mieszana) oraz indywidualnej tolerancji konkretnych składników i produktów. Oprócz racjonalnej i pełnowartościowej diety, u części pacjentów z IBS zastosowanie terapeutyczne znajduje czasowe ograniczenie substratów fermentacyjnych (dieta low FODMAP). Zarówno w chorobach czynnościowych, jak i organicznych, ze względu na zaburzenia w składzie bakterii probiotycznych i patogennych w obrębie jelit, zastosowanie w łagodzeniu sympt...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n med.; Redaktor prowadząca „Food Forum”, dietetyk praktyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Wykładowca uniwersytecki nauk o żywieniu oraz autorka prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka publikowanych w periodykach polskich i zagranicznych. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe, które pozwala realizować pasję i cele zawodowe.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI