Wpływ pozostałości środków ochrony roślin w żywności na mikrobiom człowieka

ABC prawidłowego żywienia

Środki ochrony roślin są szeroko stosowane w zwalczaniu chwastów oraz chorób roślin, w rolnictwie, ogrodnictwie, sadownictwie i leśnictwie. Mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetyczne. Poprzez ich aplikację człowiek uzyskuje wyższe plony, dzięki czemu żywność staje się tańsza, a ludzkość, mając nieskrępowany dostęp do pożywienia przez cały rok, nie cierpi głodu. Rola tych substancji dla ludzkiej egzystencji i przetrwania jest zatem ogromna. Jednak należałoby w tym miejscu przypomnieć i zaznaczyć, że wytwarzane bez ograniczeń produkty roślinne wykorzystywane są także do skarmiania zwierząt, które człowiek hoduje obecnie na masową skalę. Skutkuje to najwyższym w historii ludzkości i ciągle wzrastającym spożyciem mięsa. Ponadto stosowane środki ochrony roślin, szczególnie syntetyczne, nie są obojętne środowisku naturalnemu. Charakteryzują się wysoką toksycznością i długim czasem degradacji. Niszcząc pasożyty, zabijają również organizmy pożyteczne, np. pszczoły. Wykazują także tendencję do bioakumulacji w tkankach roślinnych i zwierzęcych. Przyczyniają się tym samym do mutacji i powodują choroby.

Pestycydy obejmują substancje chemiczne (syntetyczne i naturalne) stosowane nie tylko do ochrony roślin, ale także zwierząt i człowieka, przed szkodnikami i grzybami. To szeroka grupa związków chemicznych o różnych właściwościach chemicznych i fizycznych: rozpuszczalności w rozpuszczalnikach polarnych i niepolarnych, trwałości w środowisku oraz lotności i toksyczności [1]. Niektóre z nich są trwałe i pozostają w środowisku przez wiele lat. Bardzo wolno ulegają rozkładowi i dość łatwo kumulują się w organizmach zwierzęcych i ludzkich. Obecnie ludzkość zna ok. 10 000 związków tego typu [2]. W 2014 r., według Głównego Urzędu Statystycznego, w Polsce zostało wyprodukowanych ok. 30 000 ton pestycydów i z roku na rok zapotrzebowanie na nie wzrasta, co w oczywisty sposób związane jest z rozwo...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż.; w 2001 r. ukończyła studia na Wydziale Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej. Jest adiunktem w Instytucie Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Specjalność technologia chemiczna, chemia materiałowa i inżynieria przemysłu spożywczego.

    dr inż.; w 2001 r. ukończył studia na Wydziale Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej. Jest adiunktem w Instytucie Inżynierii Biosystemów na Wydziale Rolnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Specjalność procesy biotechnologiczne, jakość żywności pod kątem właściwości odżywczych. Dietetyk.

    ff
    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI