Regularne i intensywne uprawianie sportu niesie ze sobą wiele korzyści. Poprawia się nasza wydolność, rośnie siła mięśniowa, mamy piękną sylwetkę oraz wzrasta wydzielanie naturalnych endorfin, dzięki którym osiągamy równowagę psychiczną. Niestety nieprawidłowo wykonywany trening, nawarstwiające się mikrourazy i kontuzje mogą doprowadzić do zaburzeń strukturalnych, które utrudniają aktywności sportowe.
Dla prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje wielu różnorodnych elementów, które poprzez wspólne działanie warunkują jego homeostazę. Jednym z nich jest kolagen.
Cudowna cząsteczka
W ostatnim czasie w mediach, reklamach preparatów dla sportowców, kremów przeciwzmarszczkowych i wielu innych produktów widzimy w składzie kolagen. Co to za cudowna cząsteczka tak wszechstronnie i doskonale działająca na nasz organizm?
Kolagen to najważniejsze białko strukturalne, które jest w naszym ciele bardzo powszechne (33% wszystkich białek). W zasadzie możemy je odnaleźć w każdym jego fragmencie – skóra, chrząstki, kości, mięśnie, więzadła – to tylko niektóre z nich. Jest głównym składnikiem tkanki łącznej i wpływa na sprężystość, elastyczność i wytrzymałość skóry. Kolagen odpowiedzialny jest m.in. za tworzenie sieci włókienkowych, dzięki czemu skóra jest wytrzymała na rozciąganie. Białko to również zwiększa zdolność do absorpcji wody, a nawodnienie skóry bezpośrednio wpływa na jej stan, w tym na gładkość i mniejszą ilość zmarszczek. W układzie immunologicznym zapobiega przedostawaniu się drobnoustrojów chorobotwórczych oraz toksyn do tkanek.
Kolagen umożliwia lepsze wchłanianie składników mineralny...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!