Żywność funkcjonalna, innowacyjne oraz egzotyczne produkty pojawiające się na polskim rynku bardzo szybko zyskują dużą popularność. Jednocześnie wzrasta zainteresowanie konsumenta właściwościami tych produktów. Ciekawą grupą asortymentową są napoje funkcyjne, w tym napoje izotoniczne. Obserwuje się rosnącą tendencję do ich spożywania nie tylko wśród sportowców, ale także wśród osób mało aktywnych oraz dzieci i młodzieży. Okazuje się, że napoje izotoniczne nawadniają organizm efektywniej niż woda, co jest związane z ciśnieniem osmotycznym, które odpowiada płynom ustrojowym w organizmie.
Woda kokosowa – pochodzenie
Kokos jest drzewem owocowym występującym głównie w regionach tropikalnych i subtropikalnych [1]. Naturalnym środowiskiem kokosa jest wąskie piaszczyste wybrzeże. Drzewa kokosowe – palmy – są trudne w uprawie w klimacie suchym, ponieważ wymagają częstego i obfitego nawadniania. Palma wymaga ciepłych warunków do wzrostu i nie toleruje zimna [1–4]. Owoc palmy kokosowej – kokos – z botanicznego punktu widzenia jest pestkowcem, zrośniętym z trzech owocolistków [5–9]. Owocnię stanowi cienki egzokarp (zielona skórka), mezokarp stanowi grubą warstwę brązowych włókien (tzw. koira) i endokar tworzy pestkę (tzw. orzech kokosowy), w której znajduje się bielmo w postaci wody kokosowej.
Palma kokosowa jest ważną rośliną w przemyśle spożywczym, uprawianą głównie w regionach tropikalnych. Głównymi producentami kokosa są kraje Azji. Za 68,5% światowej produkcji kokosa odpowiadają Indonezja, Filipiny i Indie [10–11]. Pozyskiwany z niej owoc – kokos – stanowi podstawę do produkcji wielu produktów, takich jak olej kokosowy, mleczko kokosowe, ocet kokosowy, wiórki kokosowe oraz woda kokosowa. Do niedawna dużą popularnością cieszył się olej kokosowy. Jednakże najnowsze badania żywieniowo-kliniczne potwierdziły niekorzystny wpływ jego nadmiernego spożycia na profil lipidowy krwi oraz większe prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca [12]. Olej kokosowy zawiera nasycone krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, szybko metabolizowane, zmieniające profil lipidowy krwi, stąd jego niekorzystny wpływ na zdrowie. Można by zadać pytanie, dlaczego zatem niekorzystnych efektów zdrowotnych, wynikających ze spożycia oleju kokosowego, nie obserwuje się wśród populacji azjatyckiej. Otóż odpowiedź jest jednoznaczna: dieta zawierająca olej kokosowy jest bilansowana spożyciem korzystnie działającej wody kokosowej [12]. Takie zestawienie produktów pochodzących z kokosa pozwala na zbilansowanie niekorzystnych efektów zdrowotnych, jakie m...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!