Włosy stanowią ważny element wizerunku człowieka i mają bardzo duże znaczenie kulturowe i psychospołeczne. Zadbane, gęste włosy w dobrej kondycji to jeden z elementów decydujących o wyglądzie człowieka, kojarzony z dobrym zdrowiem, pewnością siebie. Ich utrata, niezależnie od płci czy wieku, może wiązać się ze spadkiem samooceny i być objawem chorób toczących się w organizmie człowieka, a nie tylko problemem natury estetycznej. Włosy stanowią istotny wskaźnik dotyczący stanu odżywiania i wielu chorób, które wpływają negatywnie na ich wzrost, strukturę, zabarwienie czy grubość [1, 2, 3, 4].
Trychologia (z greckiego trikhos – włos, logos – nauka) to młoda dziedzina nauki zajmująca się diagnozą, analizą niepokojących zmian, pielęgnacją i terapią owłosionej skóry głowy oraz profilaktyką wypadania włosów.
Trychologia
Jako pierwszy, już w 1860 r., problemy związane z nadmierną utratą włosów analizował prof. Wheeler, który w salonie fryzjerskim w Londynie zainteresował się problemem ich wypadania oraz pielęgnacją. W Anglii w 1902 r. powstał najstarszy na świecie Instytut Trychologiczny, zrzeszający lekarzy, naukowców i fryzjerów. Ponad ćwierć wieku później, w 1928 r.,
pod kierunkiem Francisa Lawa została otwarta, również w Anglii, klinika, w której specjalizowano się w diagnostyce, leczeniu chorób skóry i włosów. Pod koniec XIX w. w Wielkiej Brytanii w ramach studiów wprowadzono specjalizację trychologiczną. W Polsce prof. Wojciech Kostanecki, wybitnej kl...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!