Tłuszcze roślinne czy zwierzęce?

ABC prawidłowego żywienia Otwarty dostęp

Od wielu lat trwa dyskusja na temat tego, które tłuszcze są korzystne dla zdrowia, a które należy w diecie ograniczać. Debatę tę podsycają kolejne, niekiedy sprzeczne, doniesienia naukowe lub mody, szeroko nagłaśniane w internecie i mediach. Można odnieść wrażenie, że im więcej dowodów i argumentów potwierdzających słuszność aktualnych zaleceń żywieniowych, tym więcej pojawia się opinii podejmujących próby kwestionowania wyników badań naukowych i promocji spożycia produktów bogatych w tłuszcze nasycone. Jednocześnie, jak wskazują zalecenia najważniejszych instytucji żywieniowych na świecie, tłuszcze nasycone należy zastępować w diecie tłuszczami nienasyconymi.

Tabela 1. Wartości zalecanego dziennego spożycia dla tłuszczów w diecie osób dorosłych [1-3]

POLECAMY

 

Aktualne zalecenia światowych organizacji dotyczące spożycia tłuszczów w diecie

Przegląd światowych i krajowych zaleceń dotyczących spożycia tłuszczów nie pozostawia wątpliwości. Praktycznie wszystkie towarzystwa naukowe i organizacje zajmujące się zdrowiem publicznym są zgodne co do tego, że należy ograniczać spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) oraz trans (TFA) i zastępować je tłuszczami nienasyconymi, najlepiej wielonienasyconymi (PUFA) [1–6, 9, 11].

Liczne wyniki niezależnych badań potwierdziły dodatnią korelację pomiędzy spożyciem SFA a stężeniem cholesterolu LDL w surowicy krwi. Podwyższone stężenie cholesterolu LDL jest jednym z modyfikowalnych czynników ryzyka...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    mgr inż.; specjalistka żywienia człowieka, absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka warszawskiej SGGW, członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, ekspert programu edukacyjnego „Zdrowe tłuszcze”. Artykuł tego autora znajdziesz na stronie: 84.

    ff
    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI