Terapia niefarmakologiczna w indukcji remisji u pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit (NChZJ)

Układ trawienny i probiotykoterapia

Do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ) należą głównie choroba Leśniowskiego-Crohna (ChLC) i wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG). Są to przewlekłe choroby przewodu pokarmowego o nieznanej etiologii, które przebiegają z okresami zaostrzeń i remisji. Cel główny leczenia NChZJ to wyindukowanie i utrzymanie remisji klinicznej. W terapii NChZJ stosuje się leczenie farmakologiczne, chirurgiczne oraz żywieniowe. Według wytycznych European Society for Clinical Nutrition and Metabolism wyłączne żywienie dojelitowe to pierwsza linia leczenia dzieci i młodzieży z aktywną postacią ChLC. U pozostałych pacjentów z NChZJ postępowanie żywieniowe stanowi wspomaganie terapii podstawowej (farmakoterapii).

Wprowadzenie do NChZJ

Nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ), obejmujące głównie chorobę Leśniowskiego-Crohna (ChLC) i wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), to przewlekłe choroby przewodu pokarmowego o nieznanej etiologii, których częstość występowania wzrasta na całym świecie. ChLC to pełnościenne, przeważnie ziarniniakowe zapalenie, które może obejmować każdy odcinek przewodu pokarmowego (od jamy ustnej do odbytu) i prowadzić do powstania przetok i zwężeń. Objawy ChLC uwarunkowane są lokalizacją zmian zapalnych. Zazwyczaj ChLC obejmuje końcowy odcinek jelita krętego i objawia się wówczas bólem w dolnym prawym kwadrancie brzucha oraz biegunką. Z kolei WZJG to nieswoiste zapalenie błony śluzowej odbytnicy lub odbytnicy i okrężnicy prowadzące w cięższych przypadkach do powstania owrzodzeń. Do charakterystycznych objawów WZJG należą biegunka i obecność krwi w kale. Warto dodać, że w NChZJ mogą występować także objawy pozajelitowe, takie jak anemia, zapalenie stawów czy zmiany skórne (rumień guzowaty, piodermia zgorzelinowa) [1]. W grupie pacjentów z NChZJ istnieje też duże ryzyko wystąpienia niedożywienia ilościowego i jakościowego. Przebieg NChZJ charakteryzuje się okresami zaostrzeń (nasilenie dolegliwości jelitowych i pozajelitowych) i remisji (ustąpienie ob...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med., dietetyk kliniczny (MEDIC Poznań), autorka publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych, współpracuje z Katedrą i Kliniką Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalizuje się w dietoterapii zaburzeń metabolicznych (Specjalista SOIT), endokrynologicznych i chorób przewodu pokarmowego (ModuLife Expert).

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI