Suplementy na odporność – colostrum, probiotyki, prebiotyki, imbir, czosnek

Suplementy

Bakterie oraz wirusy stanowią zagrożenie dla organizmu człowieka, zwłaszcza przy osłabionej odporności. Przy niewłaściwej diecie, braku regeneracji czy ciągłym stresie można odczuć spadek odporności. Odporność to właściwość organizmu mająca na celu obronę przed patogenami, takimi jak bakterie, wirusy czy drobnoustroje chorobotwórcze [1]. To, w jaki sposób ona funkcjonuje zależy od właściwego funkcjonowania układu immunologicznego. Organizm człowieka charakteryzuje się dwoma rodzajami odporności: nieswoistą i swoistą. Odporność nieswoista jest wrodzona, cechuje ją brak swoistości rozpoznania antygenu oraz pamięci o nim. Związana jest z obecnością różnorodnych barier anatomicznych i fizjologicznych, z którymi współdziałają bariery biologiczne, chemiczne oraz immunologiczne [2].
Bariery fizyczne tworzą ochronę mechaniczną, która stanowi pierwszą przeszkodę, jaką drobnoustroje chorobotwórcze muszą pokonać. Zaliczamy tutaj skórę oraz błony śluzowe przewodu pokarmowego, dróg oddechowych i moczowych [2]. Barierami chemicznymi są wydzieliny, takie jak: pot, łój, kwas solny w żołądku, mikrobiota jelitowa oraz zawarte w łzach i ślinie substancje niszczące bakterie i wirusy. 
Elementami odporności swoistej są komórki obronne, takie jak: limfocyty T, B oraz makrofagi. Stają się aktywne wtedy, kiedy drobnoustrojom chorobotwórczym udaje się pokonać bariery fizyczne oraz chemiczne i wniknąć do tkanek. Po zwalczeniu ciał obcych we krwi pozostaje grupa limfocytów – komórek pamięci, które w razie kolejnej infekcji są w stanie szybko namnożyć się, wyprodukować odpowiednie przeciwciała i zwalczyć patogeny, aby nie dopuścić do rozwoju infekcji.
Spośród składników diety istotnymi pod kątem zwiększania odporności substancjami pochodzenia roślinnego są polisacharydy, flawonoidy, polifenole, garbniki, laktony i wiele innych [3]. Związki te wykorzystywane są w biosyntezie komórek odpornościowych. Wspomaga...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk Instytutu Mikroekologii, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku dietetyka, swoją wiedzę pogłębia nieustannie poprzez liczne szkolenia i kursy, dzięki temu nie tylko wzbogaca, ale również ugruntowuje swoje wiadomości nt. nadwrażliwości pokarmowych oraz mikrobioty jelitowej, specjalizuje się w dietach eliminacyjnych, posiada doświadczenie w pracy z pacjentami z nadwagą oraz otyłością, uczestniczyła, zarówno jako słuchacz, jak i prelegent w warsztatach, szkoleniach i konferencjach dietetycznych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI