Suplementacja diety kwasami omega-3 w kluczowych momentach życia (wcześniaki, niemowlaki, kobiety karmiące piersią)

Suplementy

Podstawowym źródłem składników odżywczych powinna być odpowiednio zbilansowana dieta. W sytuacji gdy z różnych przyczyn codzienna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe, można rozważyć stosowanie suplementacji. Suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych czy innych substancji wykazujących efekt odżywczy bądź inny fizjologiczny. Przez suplementację diety rozumieć należy także jej wzbogacanie, tzn. dodawanie do środków spożywczych jednego lub kilku składników odżywczych, niezależnie od tego, czy naturalnie występują one w danym środku spożywczym, w celu zapobiegania niedoborom lub korygowania niedoborów tych składników odżywczych w populacji [1].

Kwasy omega-3

Do niezbędnych składników diety zaliczane są kwasy omega-3, z których kwas alfa-linolenowy (ALA) nie jest syntetyzowany przez organizm ludzki i uważany jest za prekursora pozostałych kwasów z tej rodziny, przede wszystkim długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – dokozoheksaenowego (DHA) oraz eikozopentaenowego (EPA). Podstawowym źródłem EPA i DHA są tłuste ryby morskie, olej rybi, a także owoce morza. Kwasy omega-3 posiadają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych i dlatego znalazły zastosowanie w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym, zespołowi metabolicznemu oraz przewlekłym chorobom zapalnym [2–5]. 
 

POLECAMY

Zasadnicze znaczenie ma zapewnienie właściwej podaży kwasów omega-3 w okresie ciąży, laktacji, a także w wieku rozwojowym...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, aktualnie studentka II stopnia dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI