Kwasy tłuszczowe (Fatty Acids – FA) to jednokarboksylowe związki alifatyczne różniące się pomiędzy sobą budową chemiczną. Cechą charakterystyczną każdego FA jest różna długość łańcucha węglowego oraz liczba nienasyconych (podwójnych) wiązań występujących pomiędzy atomami węgla. W zależności od pozycji pierwszego nienasyconego wiązania, licząc od węgla terminalnej grupy metylowej (-CH3), inaczej zwanego węglem omega, wyodrębnia się trzy rodziny kwasów tłuszczowych, tj. omega-3 (n-3), omega-6 (n-6) oraz omega-9 (n-9). Najistotniejszymi pod względem żywieniowym długołańcuchowymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3 są kwas alfa-linolenowy (ALA, C18:3 n-3), będący prekursorem kwasów omega-3 w ustroju człowieka, oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA, C22:6 n-3). Organizm ludzki nie posiada zdolności enzymatycznych do syntezy de novo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), tj. alfa-linolenowego oraz linolowego (LA, 18:2 n-6), dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie ilości NNKT dostarczanych w dziennej racji żywieniowej [1].
Spożyte wraz z dietą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają w reticulum endoplazmatycznym komórki przemianom metabolicznym. Katalizatorami tych przemian są enzymy, do których zalicza się desaturazy odpowiedzialne za tworzenie wiązań podwójnych oraz elongazy, których rolą jest wydłużanie łańcucha kwasów tłuszczowych. W następstwie reakcji enzymatycznej z udziałem desaturaz i elongazy z ALA powstaje kwas eikozapentaenowy (EPA, C20:5 n-3), dokozapentaenowy (DPA, C22:5 n-3), a następnie kwas dokozaheksaenowy (DHA, C22:6 n-3). I...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!