Dołącz do czytelników
Brak wyników

Suplementy

30 marca 2021

Suplementy dla zdrowej chrząstki stawowej

93

Coraz częściej problemy zdrowotne dotyczą stawów. Wynika to głównie z rosnącej skali nadwagi oraz z braku zrównoważonego stylu życia. Zapobieganiu uszkodzeniom chrząstki stawowej, ale także ich leczeniu, sprzyja odpowiednia suplementacja. Istotna rolę odgrywa tu kolagen – odpowiedniego typu i w dobrych zestawieniach z innymi składnikami.

Problemy ze stawami pojawiają się naturalnie wraz z wiekiem. Jednak rosnącą część populacji dotykają dolegliwości stawowe wywołane nadwagą, a także bardzo aktywnym lub zbyt biernym stylem życia. Przy małej ilości ruchu nagła duża dawka aktywności może stanowić zagrożenie dla zdrowia, w tym właśnie dla stawów. Najczęściej objawia się to dyskomfortem i bólem wywołanym uszkodzeniem chrząstki stawowej. Wynika to z tego, że dużym obciążeniom poddawane są zakończenia kości, a dokładnie - pokrywająca te zakończenia chrząstka.

POLECAMY

Chrząstka stawowa składa się  głównie z wody oraz tworzących uporządkowaną macierz białek, przede wszystkim włókien kolagenu typu II, glikozaminoglikanów (siarczan chondroityny) i proteoglikanów (kwas hialuronowy). Ze względu na pełnioną funkcję, tkanka chrzęstna wykazuje dużą wytrzymałość mechaniczną oraz pewną zdolność do regeneracji. Duży udział ma w tym kolagen typu II, białko tkanki łącznej wyróżniające się wysoką opornością na rozciąganie. Włókna kolagenowe tworzą „rusztowanie”, w którym ułożone są pozostałe składniki. Kwas hialuronowy i chondroityna to związki wielkocząsteczkowe. Unikalną właściwością pierwszego z nich jest zdolność do wiązania dużych ilości wody. Chondroityna stanowi z kolei budulec dla nowych struktur chrząstki stawowej.

Dla zapewnienia właściwej pracy stawu, komórki tkanki chrzęstnej utrzymują stan równowagi między procesem degeneracji  struktur chrzestnych a ich odbudową. Dochodzi do równoczesnego rozkładu uszkodzonych włókien i budowy nowych. W wyniku nadwagi lub wzmożonej aktywności ruchowej (np. u sportowców) proporcje tych procesów zostają zaburzone. Dodatkowo w miarę starzenia się organizmu odbudowa tkanki chrzęstnej nie zachodzi już tak szybko, prawdopodobnie ze względu na spowolnienie tempa metabolizmu. Chrząstka ulega przy tym stałej degradacji i pojawiają się trwałe uszkodzenia struktury stawu, których organizm nie jest w stanie naprawić.

W trosce o zdrowe stawy i ich dobrą kondycję organizm można wspomóc na 3 sposoby: właściwym odżywianiem, odpowiednią aktywnością fizyczną oraz suplementacją. Codzienną dietę warto wzbogacić w potrawy pełnowartościowe i zawierające substancje, które naturalnie budują stawy i kości, do tego zapewniają naturalną prewencję chorób zapalnych. Szczególnie ważne są witaminy D i C, wapń, białko i kwasy omega. Aktywność fizyczna powinna być regularna, oparta na dobranych do predyspozycji ćwiczeniach i ich natężeniu. Zbyt intensywne i długotrwałe czynności ruchowe przyczyniają się do pogorszenia stanu stawów.

Równie istotny jest trzeci element przepisu na poprawę kondycji obolałych i zużytych stawów – odpowiednia suplementacja. Na rynku znajduje się wiele preparatów dedykowanych stawom. Z reguły głównym składnikiem zawartym w różnego rodzaju suplementach jest kolagen (różnych typów i pochodzący z różnych źródeł), często z dodatkiem kwasu hialuronowego czy glukozaminy bądź chondroityny. Preparaty na stawy często wzbogacane są również w witaminę C, ekstrakty roślinne czy magnez. Przy wyborze suplementu ważne są jakość i ilość podstawowych składników. W przypadku kolagenu istotne by był to typ II, idealnie jeśli jest połączony z siarczanem chondroityny i z kwasem hialuronowym. Surowiec firmy Diana Foods jest dokładnie taką kombinacją. Przy czym kombinacja ta jest efektem jednego procesu (hydrolizy chrząstki z kurczaka), a nie połączeniem trzech  składników z różnych źródeł. Preparat o nazwie Chondractiv ® posiada idealne proporcje kolagenu typu II (pochodzenie zwierzęce jest dodatkowym atutem, gdyż ułatwia przyswajanie przez ludzki organizm), kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny. Badania kliniczne prowadzone przez Diana Foods wykazały, że kolagen typu II, kwas hialuronowy i siarczan chondroityny są lepiej przyswajalne w kombinacji niż pojedynczo. Badania udowodniły poprawę ruchomości stawowej przy użyciu Chondractivu i to przy dawce zaledwie 1,5 grama na dzień. Dla producentów suplementów diety  istotnym jest też fakt , że zaopatrują się w jeden kompleksowy surowiec, nie muszą kupować  wszystkich komponentów oddzielnie i łączyć w recepturze.  Szczegółowe materiały dotyczące preparatu Chrondractiv można pobrać tutaj.
 

Marcin Bartłomiejczak

Doradca ds. surowców spożywczych Kaczmarek-Komponenty

Przypisy