Zmęczenie – współczesna epidemia?
Zmęczenie to pojęcie odnoszące się do kilku aspektów fizjologii człowieka. Ogólna definicja określa je jako problem z rozpoczęciem lub utrzymaniem dobrowolnej aktywności. Najczęściej opisywane jest jako apatia, szybka męczliwość, nieuzasadniona senność w ciągu dnia. Ponadto zmęczenie można sklasyfikować jako fizyczne oraz psychiczne. Na zmęczenie fizyczne mają wpływ m.in. niedobory snu, wzmożony wysiłek fizyczny (długotrwałe treningi bez odpowiedniej regeneracji), dieta uboga w składniki odżywcze czy choroby przewlekłe. Do źródeł zmęczenia psychicznego niewątpliwie można zaliczyć stres i napięcie emocjonalne, brak równowagi między pracą a życiem prywatnym oraz depresję [1].
W ogólnej populacji przejściowe zmęczenie dotyczy od 4% do 45% osób, podczas gdy częstotliwość występowania zmęczenia przewlekłego (zmęczenie trwającego dłużej niż 6 miesięcy) waha się od 2% do 11%. Zespół chronicznego zmęczenia (ang. Chronic Fatigue Syndrome, CFS) to jednostka chorobowa, która w ostatnim czasie jest szeroko omawiana. Charakteryzuje się skrajnym przewlekłym zmęczeniem – trwającym dłużej niż pół roku i wpływającym negatywnie na codzienne funkcjonowanie pacjenta. Taki stan może być spowodowany wieloma czynnikami. Jak podkreśla brytyjska badaczka Sarah Myhill z Uniwersytetu Oksfordzkiego, może być to spowodowane dysfunkcją mitochondriów, która uniemożliwia komórkom produkcję odpowiedniej ilości energii. W trakcie b...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!