Rola cynku i selenu w leczeniu chorób tarczycy

Suplementy

Choroby tarczycy są problemem coraz częściej występującym w naszym społeczeństwie. Główną przyczyną tego stanu są zmiany w stylu życia. Permanentny stres, infekcje, dysbioza jelitowa, niedoborowa dieta – wszystkie te czynniki odpowiedzialne są za rozwój zaburzeń pracy tarczycy. Szczególną uwagę należy poświęcić niedoborom pokarmowym, które z jednej strony mogą być wynikiem nieadekwatnej podaży różnych składników odżywczych z dietą, z drugiej – zwiększonego zapotrzebowania.

W jaki sposób cynk i selen wpływają na pracę tarczycy?

Prawidłowa praca tarczycy jest uzależniona od podaży wielu witamin i składników mineralnych takich jak: jod, cynk, selen, żelazo, magnez, witaminy A i D. W pierwszej kolejności przeanalizujmy poszczególne etapy wytwarzania hormonów, które podlegają regulacji tzw. osi podwzgórze-przysadka-tarczyca. 

Wszystko zaczyna się od centrum dowodzenia, czyli podwzgórza. Ta niewielka struktura w mózgu odpowiedzialna jest za wytwarzanie hormonu tyreoliberyny (TRH), który pobudza przysadkę do produkcji tyreotropiny (TSH). Tyreotropina z kolei oddziałuje na tarczycę, sygnalizując jej potrzebę wytwarzania dwóch własnych hormonów: tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3) [1]. W tym miejscu warto wspomnieć o następujących kwestiach: 

POLECAMY

  • w produkcję hormonów tarczycy zaangażowany jest enzym peroksydaza tarczycowa (TPO), a do jego pracy niezbędna jest odpowiednia podaż cynku, selenu i żelaza [6];
  • tarczyca w 90% wytwarza nieaktywną formę hormonu tarczycy T4, który w zależności od zapotrzebowania organizmu ulega przekształceniu do aktywnej postaci – T3 [1]. Proces ten nazywa się obwodową konwersją i jest uzależniony od dostarczenia cynku oraz selenu [3–11];
  • aby aktywna forma tarczycy mogła oddziaływać na organizm, musi się połączyć z receptorem na powierzchni komórki. Połączenie receptor-hormon warunkuje odpowiedź biologiczną [1], a proces ten zależy od podaży witaminy: A, D oraz cynku [8–10].

Rola selenu w lec

...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr;absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Szczególną uwagę poświęca zagadnieniom żywieniowym w chorobach neurorozwojowych.. 

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI