Refluks żołądka oraz prozdrowotne działanie miodów Manuka

Naturoterapia

Choroba refluksowa przełyku (GERD) znacząco wpływa na jakość życia, powodując objawy takie jak zgaga, zarzucanie treści pokarmowej, ból w górnej części brzucha, trudności w połykaniu oraz uczucie guli w gardle. Diagnoza GERD opiera się na przeprowadzeniu wywiadu, bazując na opracowanym standardowym kwestionariuszu zróżnicowanym w zależności od wieku pacjenta (np. GERD-Q), 24-godzinnej oceny z wykorzystaniem pH-metrii przełyku, oraz metodę wykorzystującą zjawisko oporności, czyli impedancję przełyku. Inhibitory pompy protonowej (IPP) są powszechnie stosowane w celu zmniejszenia produkcji kwasu solnego w żołądku, lecz nie zawsze skutecznie łagodzą objawy. Nieleczony GERD może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak owrzodzenia, krwawienia z przełyku oraz przełyk Barretta. Zarządzanie GERD wymaga zmiany stylu życia i diety. Miód Manuka, bogaty w metyloglioksal (MGO), wykazuje obiecujące działanie w zmniejszaniu objawów GERD dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i bakteriostatycznym. Badanie wykazało 100% poprawę w redukcji objawów u pacjentów z GERD spożywających miód Manuka, w porównaniu do 40% w grupie placebo. Endoskopowe badania potwierdziły również poprawę stanu błony śluzowej u 73,3% grupy stosującej miód Manuka. Włączenie miodu Manuka do diety pacjentów z GERD może skutecznie wspierać konwencjonalne leczenie i modyfikacje dietetyczne.

Choroba refluksowa przełyku (GERD) to stan, w którym nieprawidłowe zarzucanie treści żołądkowej do przełyku powoduje uciążliwe objawy lub powikłania, negatywnie wpływając na jakość życia jednostki. Typowe oznaki i objawy GERD obejmują:

  • uczucie pieczenia w klatce piersiowej (zgaga), zwykle po jedzeniu, które może nasilać się w nocy lub w pozycji leżącej,
  • zarzucanie jedzenia lub kwaśnego płynu,
  • ból w górnej części brzucha lub w klatce piersiowej,
  • trudności w połykaniu (dysfagia),
  • uczucie kuli w gardle. 
     

Rozpoznanie GERD opiera się na przeprowadzeniu wywiadu, bazując na opracowanym standardowym kwestionariuszu zróżnicowanym w zależności od wieku pacjenta (np. GERD-Q) oraz 24-godzinnej oceny z wykorzystaniem pH-metrii przełyku, oraz metodę wykorzystującą zjawisko oporności, czyli impedancję przełyku [1, 2]. Inhibitory pompy protonowej (IPP) to grupa leków wykazująca pożądane działanie terapeutyczne w GERD. Mechanizm ich działania polega...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; absolwentka dietetyki oraz zdrowia publicznego Akademii Nauk Stosowanych w Koninie; aktualnie doktorantka w dyscyplinie nauk o zdrowiu na Uniwersytecie Kaliskim; ukończyła liczne kursy i szkolenia w zakresie dietetyki klinicznej

    dr hab. n. med. i n. o zdr.;prof. UK; profesor Uniwersytetu Kaliskiego; wykładowca akademicki w zakresie żywności i żywienia; autorka licznych opracowań naukowych dotyczących problematyki badawczej skupionej na ocenie żywności funkcjonalnej, biodostępności substancji bioaktywnych, profilaktyce i leczeniu chorób metabolicznych; członek Wielkopolskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI