Choroba refluksowa przełyku (GERD) to stan, w którym nieprawidłowe zarzucanie treści żołądkowej do przełyku powoduje uciążliwe objawy lub powikłania, negatywnie wpływając na jakość życia jednostki. Typowe oznaki i objawy GERD obejmują:
- uczucie pieczenia w klatce piersiowej (zgaga), zwykle po jedzeniu, które może nasilać się w nocy lub w pozycji leżącej,
- zarzucanie jedzenia lub kwaśnego płynu,
- ból w górnej części brzucha lub w klatce piersiowej,
- trudności w połykaniu (dysfagia),
- uczucie kuli w gardle.
Rozpoznanie GERD opiera się na przeprowadzeniu wywiadu, bazując na opracowanym standardowym kwestionariuszu zróżnicowanym w zależności od wieku pacjenta (np. GERD-Q) oraz 24-godzinnej oceny z wykorzystaniem pH-metrii przełyku, oraz metodę wykorzystującą zjawisko oporności, czyli impedancję przełyku [1, 2]. Inhibitory pompy protonowej (IPP) to grupa leków wykazująca pożądane działanie terapeutyczne w GERD. Mechanizm ich działania polega...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!