Refluks i Helicobacter pylori z punktu widzenia dietetyka

Diagnoza lekarska i dietetyczna Otwarty dostęp

W artykule omawiamy ważny temat jakim jest dieta przy refluksie i Helicobacter pylori. Zobacz jak wygląda refluks i Helicobacter pylori z punktu widzenia dietetyka.

Choroby przewodu pokarmowego wymagają modyfikacji diety. Potocznie przyjęta „zdrowa” dieta często nie spełnia takich wymagań. Racjonalnie zbilansowana racja pokarmowa obfitująca w surowe warzywa i owoce, chleb razowy, nasiona roślin strączkowych oraz pestki i ziarna może pogorszyć przebieg chorób przewodu pokarmowego. W takiej sytuacji konieczne jest uwzględnienie lekkostrawnego wymiaru diety.

Przyczyną zgłaszania się do gabinetu dietetyka pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego są dokuczliwe objawy. Często występują bóle brzucha, uczucie kuli w gardle, czasami zaburzenia połykania (dysfagia) i ogólne złe samopoczucie. Celem postępowania w takiej sytuacji powinno być złagodzenie dolegliwości i wspomaganie leczenia zmian organicznych. Należy pamiętać, że choroby przewodu pokarmowego mogą współistnieć z innymi schorzeniami, np. z otyłością czy zaburzeniami metabolicznymi (hipercholesterolemia, hiperurykemia, zaburzenia gospodarki węglowodanowej). Rozpatrując dietoterapię, należy uwzględnić wszystkie elementy stanu klinicznego i dobrać jak najbardziej optymalny plan żywieniowy dla pacjenta. 

POLECAMY

Warto pamiętać, że niewinny napar z mięty pieprzowej może być przyczyną nieprzyjemnej zgagi. Jeśli pacjent ma ochotę na napar, zdecydowanie lepszą opcją będzie rumianek, pokrzywa czy koper włoski.

 

Postępowanie żywieniowe w refluksie żołądkowo-przełykowym oraz infekcji H. pylori powinno uwzględniać pokarmy lekkostrawne i takie, które nie stymulują wydzielania soku żołądkowego. W refluksie żołądkowo-przełykowym dochodzi do zarzucania kwaśnej treści pokarmowej do proksymalnych odcinków przewodu pokarmowego, zatem przeciwwskazane są pokarmy, które taki proces jeszcze intensyfikują. Dieta przy refluksie i Helicobacter pylori powinna b...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI