Psychodietetyczne wsparcie dzieci z alergią pokarmową i wybiórczością pokarmową. Jak pomóc wprowadzać nowe smaki w obliczu zagrożenia

Psychodietetyka

Artykuł dotyczy problemów żywieniowych dzieci z alergią pokarmową i wybiórczością pokarmową. Rodzice często podejmują natychmiastowe zmiany w diecie dzieci, co może być trudne zwłaszcza dla dzieci w wieku przedszkolnym. Neofobia żywieniowa, czyli niechęć do spożywania nowych produktów, często występuje w tym wieku. Artykuł omawia, jakie pytania zadawać rodzicom podczas wywiadu, jak budować zaufanie dziecka do nowych smaków, i jak pomóc w procesie wprowadzania zmian w diecie eliminacyjnej. Ważne jest, aby rodzice rozumieli potrzebę stopniowego wprowadzania nowych produktów i tworzenia pozytywnej atmosfery podczas posiłków.

Do gabinetów dietetyków coraz częściej zgłaszają się rodzice dzieci ze zdiagnozowaną alergią pokarmową, prosząc o dostosowanie codziennej diety do nowych zaleceń żywieniowych. Zaniepokojeni potrzebą dostarczenia tak wielu składników odżywczych w codziennej diecie – w obliczu zastosowania diety eliminacyjnej są skłonni wprowadzić natychmiastowe zmiany w żywieniu dziecka, często w bardzo krótkim czasie. Gdy eliminacje dotyczą produktów bardzo lubianych przez dzieci (np. glutenu czy białka mleka krowiego), okazuje się, że większość posiłków wymaga wyraźnej modyfikacji. 
Tymczasem u dziecka, szczególnie w wieku powyżej 1,5–2 lat czy w wieku przedszkolnym, każda zmiana w diecie wzbudza dużo niepokoju, co wynika z naturalnego etapu neofobii żywieniowej. Wówczas – nawet w sytuacji dostępu do „nowego, już bezpiecznego zestawu dań” – nie są w stanie się przełamać bez odpowiedniego wsparcia. 

Czym jest wybiórczość, neofobia?

Neofobia żywieniowa przejawia się u dziecka niechęcią, lękiem i w konsekwencji unikaniem spożywania nowych produktów. Unikanie jedzenia pojawia się często również wtedy, gdy znany dziecku produkt wygląda na nowy, np. podany jest w innej formie niż zazwyczaj, lub ma inne opakowanie. Może ono wybierać tylko te produkty, które mają charakterystyczną konsystencję (np. płynną), reprezentują określoną markę handlową lub są wyłącznie w jednym smaku czy kolorze. Występowanie neofobii żywieniowej obserwuje się zwykle w okresie wczesnego dzieciństwa z największym nasileniem od 2. do 5. roku życia.
Należy pamiętać, że objawy towarzyszące alergii czy nietolerancji pokarmowej mogą być często bar...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; psychodietetyk, autorka bloga jedzzglowa.pl; specjalizuje się w żywieniu niemowląt i małych dzieci, w terapii karmienia dzieci z wybiórczym jedzeniem, współpracuje z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu; wykładowca akademicki na kierunku psychodietetyka w Opolu

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI