Przyprawy, które rozgrzeją nas zimą

ABC prawidłowego żywienia

Okres zimowy sprzyja częstym przeziębieniom oraz infekcjom. Zwiększa też naszą ochotę na ciepłe potrawy oraz rozgrzewające napoje, najlepiej o aromatycznym, intensywnym smaku i zapachu. Szukając sensorycznych wrażeń i prozdrowotnego działania, warto pamiętać, jak ważną rolę odgrywają w naszej diecie przyprawy. 

Od wieków człowiek wykorzystuje naturalne surowce roślinne nie tylko do celów kulinarnych. Przyprawy to zarówno polepszacze smaku, jak i – na co wskazują liczne badania – substancje posiadające wiele prozdrowotnych właściwości. Można ich używać podczas przygotowywania potraw, przyprawiania dań gotowych, ale także w celu uzyskania naparów lub koktajli na ich bazie. Jakich więc przypraw najlepiej używać w okresie zimowym? Okazuje się, że jest ich sporo, a każda z nich posiada korzystne dla zdrowia właściwości.


Cynamon – brązowa kora o wielkiej mocy


Cynamon cejloński (Cinnamum verum L.) to jedna z najpopularniejszych i najdłużej stosowanych przypraw na świecie. Znali go już starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie, a także Hindusi i Chińczycy. Ojczyzną cynamonowca jest Cejlon (dawna nazwa wyspy), czyli tereny obecnej Sri Lanki. Pozyskuje się go z kory cynamonowca, który jest wiecznie zielonym drzewem lub krzewem. W wielu krajach używa się mielonej kory cynamonowca, która pod wpływem gotowania delikatnie gorzknieje, dlatego należy użyć jej przed samym podaniem potrawy. W Indiach bądź na Sri Lance stosuje się korę w całości podczas gotowania, aby uwolnić jej aromat [1].

Cynamon to nie tylko znana przyprawa nadająca charakterystyczny zapach, jest to także roślina o ogromnym potencjale leczniczym, która była wykorzystywana w różnych zakątkach świata. Aktualnie prowadzone są liczne badania potwierdzające korzystne działanie związków zawartych w roślinie i możliwości ich stosowania we wspomaganiu leczenia chorób, takich jak cukrzyca, nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, a także choroba Alzheimera [2, 3].
Przeciwcukrzycowe właściwości cynamonowca potwierdziły badania wykonane przez naukowców z Indii z udziałem szczurów chorych na cukrzycę. Badania trwały przez 13 dni i polegały na podawaniu szczurom ekstraktu uzyskanego z cynamonu. Wy...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr hab. inż. - pracownik w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, wiceprezes zarządu Wielkopolskiego Centrum Klasteringu, audytor wewnętrznego systemu HACCP, członek naukowy wspierający Urząd Marszałkowski w Poznaniu, ekspert w zakresie technologii żywności i żywienia, realizuje liczne projekty z branżą spożywczą, opracowując i wdrażając nowe technologie i nowe produkty o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych.

    dr; dietetyk, psychodietetyk, technolog i żywieniowiec, promuje zdrowy styl życia, a swoją wiedzę i doświadczenie wykorzystuje, współpracując z placówkami naukowymi i jednostkami otoczenia biznesu; swoje zainteresowania badawcze koncentruje wokół zagadnień związanych z produktami ekologicznymi i żywnością funkcjonalną, a także szeroko pojętą dietoterapią

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI