Wprowadzenie
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to roślina z rodziny astrowatych, często traktowana jako chwast pospolity, rosnąca na całym świecie. Szczególnie rozpowszechniona jest w Eurazji, Nowej Zelandii, Australii, Afryce i obu Amerykach.
Mniszek lekarski znajduje zastosowanie zarówno jako środek leczniczy, jak i spożywczy. Korzeń wykorzystywany jest do produkcji kawy, liście spożywa się na surowo w sałatkach lub wyciska się z nich sok, a z kwiatów robi się syropy.
Roślina ta zawiera wiele witamin, składników mineralnych w śladowych ilościach oraz innych związków aktywnych, m.in.: wapń, potas, cynk, żelazo, krzem, magnez, mangan, witaminy (A, E, C, K, B), tokoferole, kwas l-askorbinowy, karotenoidy, laktony seskwiterpenowe, triterpeny, sterole, kwasy fenolowe, polifenole, flawonoidy, kwas cykorowy, inulinę.
Jej rozległe właściwości oraz bezproblemowa dostępność sprawiają, że jest obiektem wielu badań naukowych. Odkrywany jest jej potencjał we wspomaganiu leczenia cukrzycy typy 2 oraz innych chorób współistniejących w zespole metabolicznym, miażdżycy, w łagodzeniu stłuszczenia wątroby oraz innych zaburzeń układu pokarmowego, a także we wspomaganiu układu sercowo-naczyniowego.
Zespół metaboliczny
Zespół metaboliczny dotyka coraz większą liczbę osób w niemal wszystkich krajach wysoko rozwiniętych. Z każdym rokiem rośnie liczba osób, w tym dzieci i młodych dorosłych, chorych na cukrzycę typu 2, otyłość i miażdżycę. Osoby te często nie...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!