Stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. steatotic liver disease, SLD) rozpoznawana jest, gdy w badaniu histologicznym cechy stłuszczenia wykazuje ponad 5% hepatocytów lub gdy w badaniu obrazowym (protonowa spektroskopia rezonansu magnetycznego (1H-MRS) lub rezonans magnetyczny z kontrastem fazowym) zawartość tłuszczu w wątrobie szacowana jest powyżej 5,6% [1].
Używany przez wiele lat termin „niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby” (ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) coraz częściej zastępowany jest przez określenie „metaboliczna stłuszczeniowa choroba wątroby” (ang. metabolic dysfunction-associated fatty liver disease, MAFLD) [2], choć w ostatnim czasie ten akronim uległ modyfikacji i dziś proponuje się używanie pojęcia „stłuszczeniowej choroby wątroby związanej z zaburzeniami metabolicznymi” (ang. metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease, MASLD) [3]. Tę jednostkę chorobową można rozpoznać u każdego pacjenta ze stłuszczeniem wątroby, który jest otyły lub ma cukrzycę typu 2, lub spełnia dwa z siedmiu czynników ryzyka metabolicznego, do których zalicza się: otyłość centralną, nadciśnienie, stan przedcukrzycowy, hipertriglicerydemię, niskie stężenie cholesterolu frakcji HDL, podwyższone stężenie białka C-reaktywnego o wysokiej czułości (hs-CRP) lub insulinooporność (ocenianą za pomocą wskaźnika HOMA-IR) [2]. Przyjęcie takiej nomenklatury jest w pełni uzasadnione rosnącą liczbą przypadków stłuszczeniowego zapalenia wątroby występującego u osób z otyłością i/lub cukrzycą typu 2. Otyłość, definiowana na podstawie wskaźnika masy ciała (ang. body mass index, BMI), jest ważnym czynnikiem ryzyka stłuszczeniowej choroby wątroby, a badania prospektywne wykazały wyraźny związek między wzrostem masy ciała (szczególności w dzieciństwie) z niekorzystnymi wynikami funkcji wątroby w okresie dojrzewania [4]. Ryzyko związane z otyłością jest przypisywane głównie rozwojowi insulinooporności i dysfunkcji tkanki tłuszczowej u tych osób. Z drugiej strony, należy podkreślić, że kryteria rozpoznania metabolicznej stłuszczeniowej choroby wątroby p...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!