Probiotykoterapia jako wsparcie w leczeniu stłuszczeniowej choroby wątroby

Układ trawienny i probiotykoterapia

Stłuszczeniowa choroba wątroby rozpoznawana jest, gdy w badaniu histologicznym cechy stłuszczenia wykazuje ponad 5% hepatocytów lub gdy w badaniu obrazowym zawartość tłuszczu w wątrobie szacowana jest powyżej 5,6%. Stłuszczeniowa choroba wątroby zwiększa ryzyko marskości i raka wątroby oraz przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych i przewlekłej choroby nerek. Mimo że wśród głównych czynników jej ryzyka nie wymienia się dysbiozy, to jednak coraz częściej podkreśla się jej rolę w patogenezie chorób układu pokarmowego, w tym i wątroby. Tym bardziej, że wątroba zaopatrywana jest w krew bogatą w produkty trawienne i składniki mikrobiologiczne, stąd bezpośrednio narażona jest na kontakt z produktami metabolizmu i rozkładu mikrobioty (szczególnie przy uszkodzonej barierze jelitowej). Produkty te mogą np. wywołać reakcję zapalną, nasilić stres oksydacyjny, wpłynąć na hemodynamikę układu wrotnego lub zintensyfikować akumulację lipidów. Stąd wydaje się, że probiotykoterapia może stanowić cenną alternatywę dotychczasowego leczenia. Tym bardziej, że przeprowadzone badania wykazują, że suplementacja preparatami wieloszczepowymi prowadzi do normalizacji aktywności aminotransferaz oraz poprawy obrazu histopatologicznego wątroby. Wydaje się więc, że właściwa modulacja składu miktrobioty może okazać się kluczowa do zapobiegania występowania i/lub leczenia stłuszczenia wątroby.

Stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. steatotic liver disease, SLD) rozpoznawana jest, gdy w badaniu histologicznym cechy stłuszczenia wykazuje ponad 5% hepatocytów lub gdy w badaniu obrazowym (protonowa spektroskopia rezonansu magnetycznego (1H-MRS) lub  rezonans magnetyczny z kontrastem fazowym) zawartość tłuszczu w wątrobie szacowana jest powyżej 5,6% [1].

Używany przez wiele lat termin „niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby” (ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) coraz częściej zastępowany jest przez określenie „metaboliczna stłuszczeniowa choroba wątroby” (ang. metabolic dysfunction-associated fatty liver disease, MAFLD) [2], choć w ostatnim czasie ten akronim uległ modyfikacji i dziś proponuje się używanie pojęcia „stłuszczeniowej choroby wątroby związanej z zaburzeniami metabolicznymi” (ang. metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease, MASLD) [3]. Tę jednostkę chorobową można rozpoznać u każdego pacjenta ze stłuszczeniem wątroby, który jest otyły lub ma cukrzycę typu 2, lub spełnia dwa z siedmiu czynników ryzyka metabolicznego, do których zalicza się: otyłość centralną, nadciśnienie, stan przedcukrzycowy, hipertriglicerydemię, niskie stężenie cholesterolu frakcji HDL, podwyższone stężenie białka C-reaktywnego o wysokiej czułości (hs-CRP) lub insulinooporność (ocenianą za pomocą wskaźnika HOMA-IR) [2]. Przyjęcie takiej nomenklatury jest w pełni uzasadnione rosnącą liczbą przypadków stłuszczeniowego zapalenia wątroby występującego u osób z otyłością i/lub cukrzycą typu 2. Otyłość, definiowana na podstawie wskaźnika masy ciała (ang. body mass index, BMI), jest ważnym czynnikiem ryzyka stłuszczeniowej choroby wątroby, a badania prospektywne wykazały wyraźny związek między wzrostem masy ciała (szczególności w dzieciństwie) z niekorzystnymi wynikami funkcji wątroby w okresie dojrzewania [4]. Ryzyko związane z otyłością jest przypisywane głównie rozwojowi insulinooporności i dysfunkcji tkanki tłuszczowej u tych osób. Z drugiej strony, należy podkreślić, że kryteria rozpoznania metabolicznej stłuszczeniowej choroby wątroby p...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr hab. n. med., doktor nauk rolniczych z zakresu technologii żywności i żywienia, specjalność żywienie człowieka i dietetyka, od 2008 r. jest pracownikiem Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, naukowo interesuje się głównie problematyką metabolizmu tłuszczów, na co dzień zajmuje się pacjentami z chorobami metabolicznymi (mukowiscydoza, fenyloketonuria) oraz niedożywieniem, współpracuje ze stowarzyszeniami osób chorych 

    studentka szóstego roku kierunku lekarskiego na Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI