Zgodnie z definicją FAO/WHO „probiotyki” to żywe organizmy, które podawane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na organizm gospodarza (człowieka) Warto wiedzieć, że właściwości probiotyków są szczepozależne, co oznacza, że aby uzyskać pożądany efekt zdrowotny, należy zastosować ściśle określony szczep bakteryjny [1]. Trzeba więc sięgać po probiotyki poprawnie opisane. Nazwa probiotyku powinna być trójczłonowa:

Każdy szczep ma odmienne właściwości i zastosowanie. Dwuczłonowa nazwa, opisująca jedynie rodzaj i gatunek, np. Lactobacillus fermentum, to zdecydowanie zbyt mało – nie są to szczepy ściśle zdefiniowane, w związku z tym nie można przypisać im konkretnego korzystnego wpływu na nasz organizm. Przy wyborze probiotyku należy przede wszystkim uwzględnić swój problem zdrowotny, po czym wybrać taki szczep bakterii, który ma potwierdzone działanie w badaniach naukowych w kontekście łagodzenia czy...