Suplementy diety, w myśl obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, są definiowane jako środki spożywcze. Zgodnie z art. 27 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia suplementy diety mogą zawierać w swoim składzie witaminy i składniki mineralne, które naturalnie występują w żywności i spożywane są jako jej część oraz inne substancje wykazujące efekt odżywczy lub inny efekt fizjologiczny (art. 27 ust. 1) [1]. Cechują się powszechną dostępnością, a prowadzone na szeroką skalę kampanie reklamowe tych preparatów powodują wzrost zainteresowania nimi konsumentów. Jednak czy suplementy diety są bezpieczne dla osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi?
Producent musi nadać tabletce kształt, twardość, uwzględnić szybkość rozpuszczania się w żołądku, a także wpływać na smak czy zapach. I właśnie z tego powodu wykorzystuje się tzw. substancje pomocnicze w produkcji suplementów diety czy probiotyków. Suplementy diety nie mogą stanowić zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów. Dopuszczonych jest wiele substancji, które mogą występować w suplementach diety. Głównie są to witaminy, składniki mineralne, ale również inne substancje, takie jak...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!