Probiotyki i postbiotyki w leczeniu insulinooporności

Układ trawienny i probiotykoterapia

Insulinooporność to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek docelowych na działanie insuliny mimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia tego hormonu w surowicy krwi. Podstawę leczenia insulinooporności stanowi leczenie niefarmakologiczne. W terapii probiotycznej stosuje się najczęściej bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium (w formie monoszczepu bądź probiotyku wieloszczepowego zawierającego oba rodzaje bakterii) oraz pasteryzowaną bakterię Akkermansia muciniphila (postbiotyk). W większości badań klinicznych odnotowano istotne statystycznie zmniejszenie stężenia insuliny na czczo oraz obniżenie wskaźnika HOMA-IR.

Enigmatycznie brzmiąca insulinooporność to zaburzenie metaboliczne, które predysponuje do rozwoju stanu przedcukrzycowego i ostatecznie cukrzycy typu 2, a także wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych. W większości przypadków do rozwoju insulinooporności dochodzi wskutek zwiększenia zawartości tkanki tłuszczowej. W terapii insulinooporności podstawę stanowi postępowanie niefarmakologiczne – modyfikacja stylu życia, szczególnie w obszarze sposobu odżywiania i aktywności fizycznej [1, 2]. Ze względu na powiązanie mikrobioty jelitowej z patogenezą insulinooporności oraz obiecujące wyniki badań klinicznych z wykorzystaniem terapii probiotycznej w insulinooporności coraz częściej w terapii tego zaburzenia metabolicznego stosuje się wspomagająco probiotyki i postbiotyki. 

Definicja insulinooporności

Insulina to anaboliczny hormon wytwarzany przez trzustkę, a dokładniej przez komórki β trzustki (wyspy Langerhansa), w celu regulacji stężenia glukozy w surowicy krwi (poprzez zwiększenie wychwytu glukozy przez tkankę mięśniową i tłuszczową). Insulinooporność to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek docelowych na działanie insuliny mimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia tego hormonu w surowicy krwi [1, 2]. Wyróżnia się trzy mechanizmy zaburzeń prowadzące do wystąpienia insulinooporności: przedreceptorowy, receptorowy i postreceptorowy. Za insulinooporność przedreceptorową może odpowiadać nieprawidłowa budowa cząsteczek insuliny (mutacja genu), obecność przeciwciał wiążących cząsteczki prawidłowej insuliny (klasy IgG) we kr...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med., dietetyk kliniczny (MEDIC Poznań), autorka publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych, współpracuje z Katedrą i Kliniką Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalizuje się w dietoterapii zaburzeń metabolicznych (Specjalista SOIT), endokrynologicznych i chorób przewodu pokarmowego (ModuLife Expert).

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI