Poantybiotykowa odbudowa mikrobiomu

Układ trawienny i probiotykoterapia

Mikrobiom 

W 2007 r. zainicjowano utworzenie międzynarodowego projektu badań nad ludzkim mikrobiomem – Human Microbiome Project. Głównym jego celem była analiza mikrobioty jelitowej w stopniu umożliwiającym określenie zmian zachodzących pod wpływem różnych czynników, takich jak: stan zdrowia, wiek, przyjmowane leki czy składniki pokarmowe. Zakładano poznanie genomów mikroorganizmów, kształtujących metabolizm i wpływających na procesy fizjologiczne gospodarza [1, 2]. Samo pojęcie mikrobiomu zostało zaproponowane w 2001 r. przez J. Ledeberga do określenia symbiotycznych i patogennych mikroorganizmów bytujących w organizmie człowieka [3]. Dziś, zgodnie z założeniami HMP, termin „mikrobiom” należy stosować, odnosząc się do genomów wszystkich mikroorganizmów, które żyją na i w ciele człowieka, pozostawiając pojęcie mikrobioty do określenia ogółu mikroorganizmów zasiedlających daną niszę ekologiczną [2, 4]. 

Mikrobiota przewodu pokarmowego 

Mikroorganizmy bytujące w przewodzie pokarmowym człowieka stanowią najbogatszy ze zbadanych dotychczas ekosystemów. Szacunkowa liczba komórek bakterii przewyższa ponad dziesięciokrotnie liczbę komórek organizmu gospodarza. Ich liczba i rodzaj zależą od miejsca bytowania (tabela 1). Najliczniej zasiedlony jest przewód pokarmowy, w szczególności jelito grub...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI