Pożądany lokator mikrobioty
A. muciniphila to jeden z najlepiej poznanych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym. Szczep MucT został wyizolowany z próbek kału ludzkiego w Holandii w 2004 r. [2]. Nazwa bakterii pochodzi od nazwiska mikrobiologa Antoona Akkermansa oraz od wytwarzanych przez nabłonek jelit mucyn, które metabolizuje. Mucyny stanowią związki trudne do rozkładu, ale Akkermansia posiada enzymy, które są w stanie sobie z nim poradzić, co daje jej przewagę nad innymi mikroorganizmami zasiedlającymi jelito [3]. Nasz organizm de facto „dokarmia” Akkermansia, ale osiąga z tego wymierne korzyści. A. muciniphila jest bowiem producentem i stymulatorem syntezy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (ang. short chain fatty acids, SCFA), które z jednej strony odżywiają enterocyty nabłonka, a z drugiej korzystnie wpływają na integralność bariery jelitowej. Dodatkowo konsumpcja mucyny przez A. muciniphila pobudza nabłonkowe komórki Gobleta do jej zwiększonej produkcji, co również poprawia właściwości barierowe śluzu pokrywającego jelita [4].
POLECAMY
A. muciniphila stanowi od 0,5% do 5% (średnio ok. 3%) wszystkich bakterii zawartych w okrężnicy, ale badania wskazują, że zdecydowanie lepiej jest mieć jej jak najwięcej. Jest to bowiem mikroorganizm, który obficie występuje u osób szczupłych oraz długowiecznych. Ilość Akkermansii u osó...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!