Oleje świata – zdrowie zamknięte w butelce

ABC prawidłowego żywienia

Oleje roślinne w żywieniu człowieka są niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Dostarczają nie tylko energię, ale są także źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz licznych związków bioaktywnych. W ostatnim czasie na rynku znacząco wzrosła dostępność olejów pochodzących z różnych stron świata. Mogą one nie tylko wzbogacić naszą dietę w nowe smaki, ale także dostarczyć różnorodnych korzyści dla zdrowia.
Oleje roślinne są pozyskiwane z rozmaitych surowców, m.in. z wybranych części owoców, nasion, orzechów, a nawet kiełków. W niniejszym artykule przyjrzymy się jedynie wybranym olejom, charakterystycznym dla danych regionów świata, posiadającym udowodnione naukowo, liczne właściwości prozdrowotne. 

Olej z czarnuszki

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) pochodzi z południowo-zachodniej Azji oraz z południowej Europy. Była znana już w starożytności, a jej właściwości doceniał i wykorzystywał m.in. Hipokrates. Po dziś dzień jest tradycyjnie stosowana w Azji oraz krajach Bliskiego Wschodu, w leczeniu licznych chorób, takich jak zapalenie oskrzeli, astma, reumatyzm, czy też w stanach zapalnych. Obecnie powraca do łask także w Europie. 
Z powodu mnogości korzystnych dla zdrowia właściwości oleju z czarnuszki często mówi się o niej, że leczy wszystko poza śmiercią [5].
Olej z czarnuszki jest znaczącym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kw...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI