Nowotwory przewodu pokarmowego – wpływ na stan odżywienia, zapobieganie niedożywieniu

Postępowanie w jednostkach chorobowych

Artykuł porusza problematykę wpływu nowotworów przewodu pokarmowego na stan odżywienia pacjentów oraz sposób zapobiegania niedożywieniu. Autorka wskazuje, że choroby nowotworowe takie jak rak jelita grubego czy trzustki, prowadzą do poważnych zaburzeń trawienia i wchłaniania, co skutkuje utratą masy ciała, apatii oraz kacheksji nowotworowej. W artykule omówiono znaczenie wczesnej diagnozy stanu odżywienia i wprowadzenia odpowiednich interwencji żywieniowych, takich jak dieta wysokokaloryczna i białkowa, suplementacja kwasami omega-3 czy żywienie dojelitowe. Właściwe leczenie żywieniowe, według zaleceń ESPEN, poprawia efektywność leczenia onkologicznego i rokowania pacjentów.

Nowotwory przewodu pokarmowego – epidemiologia 

Nowotwory przewodu pokarmowego są złożoną grupą chorób nowotworowych zlokalizowanych w obrębie układu pokarmowego. W związku z tym cechuje je różna zachorowalność, czynniki ryzyka oraz zróżnicowane leczenie. Do najczęstszych metod leczenia nowotworów przewodu pokarmowego należą: leczenie operacyjne, chemioterapia, radioterapia, a także terapie celowane i immunoterapia. Cechą łączącą nowotwory przewodu pokarmowego jest wysoki wskaźnik ryzyka niedożywienia u osób chorujących. Do chorób nowotworowych układu pokarmowego rutynowo zaliczamy: nowotwory jelita grubego, nowotwory trzustki, nowotwory żołądka, nowotwory wątroby, nowotwory jelita cienkiego, nowotwory pęcherzyka żółciowego oraz nowotwory przełyku [1]. 
Pod kątem zachorowalności w Polsce najczęstsze są: nowotwór jelita grubego (u obu płci 3. miejsce pod względem zachorowalności w 2019 roku), a także rak żołądka (u mężczyzn 5. miejsce pod względem zachorowalności w 2019 roku). 
Zarówno rak jelita grubego, jak również rak żołądka to nowotwory, które zarówno w Polsce, jak i na świecie znajdują się w czołówce zachorowalności [2]. 

Ryzyko niedożywienia w nowotworach przewodu pokarmowego

Pacjenci z chorobą nowotworową w obrębie przewodu pokarmowego są szczególnie narażeni na ryzyko wystąpienia niedożywienia, w tym niedożywienia związanego typowo z chorobą nowotworową, tj. kacheksji nowotworowej. Kacheksja nowotworowa jest rodzajem niedożywienia, które związane jest zarówno z utratą masy mięśniowej (najczęściej z jednoczesną utratą masy ciała), jak również ze stanem zapalnym. Jest to poważny problem w onkologii, odwracalny tylko w początkowym etapie kacheksji (stadium tzw. prekacheksji). Szacuje się, że niedożywienie może dotyczyć nawet 80% pacjentów z nowotworami przewodu pokarmowego [3]. Związane jest to z faktem, że choroba nowotworowa tocząca się w obrębie przewodu pokarmowego ma duży wpływ na procesy wchłaniania oraz trawienia. Problemy towarzyszące takiej chorobie nowotworowej to często biegunki, wczesne uczucie sytości, nudności, niedrożność jelit czy dolegliwości bólow...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med. i n. o zdr.; dietetyk kliniczny, psychodietetyk; absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie; na co dzień pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się pacjentami chirurgicznymi, onkologicznymi i niedożywionymi oraz żywieniem dojelitowym; pomaga także pacjentom z zaburzeniami hormonalnymi; autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI