Mumio na mocne kości i stawy

Naturoterapia

Mumio (mumijo, mumiyo, shilajit) jest mineralną smołą, która wydostaje się ze skał na znacznych wysokościach w Himalajach i Górach Tybetu (wygląda jak czarna, smolista maź). Jest to pospolita substancja używana w starożytnej praktyce medycyny ajurwedyjskiej, praktykowana od 5 tysięcy lat w celu zapobiegania chorobom i leczenia, pochodząca z Indii i nadal wykorzystywana w wielu krajach azjatyckich.

Jednym z powodów, dla których shilajit jest takim skutecznym środkiem leczniczym, jest wysoka zawartość kwasu fulwowego. Kwas fulwowy ma wiele udowodnionych korzyści – od poprawy stanu jelit, po utrzymanie zdrowej skóry oraz wspomaganie w leczeniu urazów mięśni i kości. Ta starożytna substancja zawiera ogromną ilość kwasu fulwowego i jest jednym z najpowszechniejszych suplementów stosowanych w celu zwiększenia spożycia tego silnego kwasu.
Znany pod wieloma nazwami shilajit jest również nazywany naturalnym asfaltem, mineralnym woskiem, czarnym asfaltem, Asphaltum punjabianum, shargai, dorobi, barahshin, baragshun, mumlai, chag zhun, chao-tong, wu ling zhi, baad-a-ghee i arkhar-tash oraz mumiyo (zamiennie transliterowane jako mumijo, mumio, momia i moomiyo).

Skalne łzy czy szczątki fauny i flory?

Gdy bujne lasy zostały jeszcze bardziej zagęszczone, gdy pojawiły się góry, a temperatura wokół nich zaczęła rosnąć, ze szczelin zaczęła wypływać substancja medyczna o zabarwieniu od żółtawobrązowego do czysto czarnego, przy czym czarna odmiana uważana jest za najbardziej odżywczą – tak głosi stara teoria. Jednak sposób powstania mumio nie jest znany. Pojawiło się wiele teorii na ten temat, jednak żadna z nich nie wyjaśnia tej zagadki do końca. Starożytnym wydawało się, że wypłynęło ono ze skał, dlatego myśleli, że to zastygłe skalne łzy. Współcześni naukowcy próbują nadać swym wyjaśnien...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; magister Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, dietetyk w BeWell by Mauricz, szkoleniowiec Mauricz Training Center. Autorka artykułów w czasopismach branżowych. 

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI