Morwa biała (Morus alba L.), pochodząca z Azji, jest od wieków znana jako roślina o właściwościach leczniczych. Przez stulecia stosowana była w chińskiej medycynie naturalnej, dziś badamy jej właściwości i doceniamy ją na nowo.
Morwa biała jest w całości rośliną jadalną. Spożywa się jej liście, korzenie oraz owoce – zarówno świeże, jak i suszone. Liście, owoce, nasiona i kora stanowią cenne źródło związków bioaktywnych. Z różnych części morwy pozyskiwanych jest wiele substancji biologicznie aktywnych, do których należą przede wszystkim: flawonoidy (astragalina, kempferol, kwercetyna, rutyna) i alkaloidy (dezoksynojirimycyna).
Morwa jest także źródłem substancji odżywczych wywierających korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka: białek, lipidów, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz mikro- i makroelementów. Zidentyfikowane w morwie substancje odgrywają istotną rolę w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, regulacji poziomu cholesterolu. Ponadto morwa działa również przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo, co pozwala zaliczyć morwę białą do roślin o szerokim potencjale leczniczym.
Ze względu na zawartość wielu związków bioaktywnych poszczególne części mo...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!