Mechanizmy działania probiotyków w profilaktyce, wspomaganiu leczenia i budowaniu odporności

Układ trawienny i probiotykoterapia

Zaburzenia mikrobioty, czyli dysbioza jelitowa, są niezwykle powszechne. Dlatego istnieje potrzeba wykorzystania różnych mechanizmów działania probiotyków w profilaktyce, wspomaganiu leczenia i budowaniu odporności pacjentów z nadwagą i zaburzeniami metabolicznymi. W badaniach stwierdzono wiele właściwości szczepów probiotycznych związanych z utrzymaniem równowagi w jelicie, metabolizmem oraz układem immunologicznym. Wsparcie probiotyczne może być korzystne w zapobieganiu atopii i alergii, budowaniu odporności pacjentów w różnym wieku.

Wprowadzenie

Obecnie coraz więcej badań wskazuje, że znaczenie mikrobioty jelitowej w budowaniu zdrowia i odporności człowieka jest niezwykle istotne. Już podczas ciąży, porodu i pierwszych miesięcy życia człowieka mogą wystąpić zaburzenia prawidłowej mikrobioty matki i kolonizacji noworodka, co ma wpływ na późniejszą strukturę ilościową i jakościową bakterii jelitowych oraz na zdrowie dziecka. Kluczowym etapem w kształtowaniu się mikrobioty człowieka jest poród [1, 2]. Jego rodzaj (poród fizjologiczny vs. poród przez cięcie cesarskie) oraz terminowość porodu (przedwczesny vs. terminowy), status zdrowotny matki oraz ewentualne zastosowanie antybiotyków, zarówno u ciężarnej, jak i noworodka, są ważnymi czynnikami wpływającymi na mikrobiotę. W pierwszym roku życia dziecka korzystne jest karmienie piersią, unikanie antybiotyków oraz odpowiednie rozszerzanie diety dziecka. Coraz częściej sugeruje się, że również środowisko życia i kontakt z rodzeństwem, rówieśnikami oraz zwierzętami, np. psem czy kotem, mają pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową [1–4]. W badaniu kohortowym przeprowadzonym przez Wu i wsp. w grupie 136 098 dzieci poszukiwano czynników sprzyjających ryzyku wystąpienia astmy. Czynnikami zwiększającymi ośmiokrotnie występowanie astmy były: poród przez cięcie cesarskie, leczenie antybiotykami w trakcie ciąży, przyjmowanie antybiotyków w pierwszym roku życia i brak rodzeństwa [4]...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr. n. biol., specjalista ds. naukowych Instytutu Mikroekologii w Poznaniu; uzyskała stopień doktora nauk biologicznych na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu; swoje staże podoktorskie odbywała na uczelniach w Polsce i we Francji, uczestnicząc w międzynarodowych projektach: polsko-szwajcarskim i polsko-norweskim; obecnie jej głównymi zainteresowaniem naukowym jest złożony wpływ mikrobioty jelitowej na zdrowie człowieka; jest współautorką publikacji naukowych w polskich i zagranicznych czasopismach, np. „Forum Zakażeń”, „Nowa Medycyna”, „Forum Medycyny Rodzinnej”, „Biologia”, „Protist”, oraz doświadczoną prelegentką. Obecnie związana jest z Instytutem Mikroekologii w Poznaniu, który jako jednostka medyczna i badawcza z własnym laboratorium realizuje wiele projektów naukowych i edukacyjnych oraz świadczy pacjentom usługi z zakresu nowoczesnej diagnostyki laboratoryjnej

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI