Wprowadzenie
W dzisiejszym dynamicznym świecie dbanie o dietę i właściwe nawyki żywieniowe staje się coraz ważniejsze dla naszego ogólnego samopoczucia i długotrwałego zdrowia.
Jednymi z kluczowych składników diety, które od dawna przyciągają uwagę zarówno naukowców, jak i entuzjastów zdrowego stylu życia, są kwasy tłuszczowe omega-3. Składnik ten pozyskujemy z diety w postaci kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz dekozaheksaenowego (DHA) z takich produktów, jak owoce morza, tłuste ryby morskie, np. makrela, śledź, łosoś.
W 2023 roku na temat tego cennego składnika przeprowadzono wiele badań, w których wykazywano potencjalne korzyści przeciwzapalne zarówno dla układu sercowo-naczyniowego, jak i mózgu.
W artykule przyjrzymy się najnowszym doniesieniom naukowym i dowiemy się, jakie ciekawe spostrzeżenia dotyczące właściwości kwasów omega-3 przyniósł nam ten rok oraz jakie praktyczne wnioski możemy wyciągnąć, aby w pełni wykorzystać ich potencjał w naszej codziennej diecie.
Kwasy omega-3 a pacjenci z niewydolnością serca
Niewydolność serca to zespół kliniczny spowodowany zaburzeniami strukturalnymi lub czynnościowymi serca, które upośledzają zdolność tego narządu do wypełniania lub wyrzucania krwi na poziomie wystarczającym do zaspokojenia potrzeb metabolizmu.
Celem metaanalizy z czerwca tego roku była kompleksowa ocena...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!