Kwas masłowy (sole kwasu masłowego) – właściwości prozdrowotne

Układ trawienny i probiotykoterapia

Kwas masłowy to jeden z ważniejszych metabolitów bakterii. W jelicie odpowiada za odżywianie enterocytów, utrzymanie integralności nabłonka oraz tworzenie warstwy śluzowej. Kwas masłowy oraz jego sól sodowa mogą mieć też szereg innych korzyści zdrowotnych, czy też potencjalne zastosowanie terapeutyczne. Oprócz potencjalnych korzyści dla zdrowia jelit, maślan został również zbadany pod kątem jego potencjalnej roli w poprawie funkcji neurologicznych, wsparciu układu odpornościowego i walki ze stanem zapalnym, a także jako środek terapeutyczny w niektórych chorobach. Jednak potrzebne są dalsze badania w celu odkrycia pełnego potencjału terapeutycznego.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe

Bakterie jelitowe wytwarzają mnóstwo metabolitów. Należą do nich witaminy, kwas mlekowy czy neuroprzekaźniki. Jednak jedne z najważniejszych produktów bakteryjnych to krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA, z ang. short-chain fatty acids). Około 90-95% produkowanego SCFA jest wchłaniane przez organizm, a pozostałe 5-10% odżywia inne bakterie, a następnie jest usuwane z kałem. Trzy główne kwasy to octan, propionian i maślan, które występują w jelicie grubym w stosunku molowym około 60:20:20 [1]. Liczne badania wskazują ich zaangażowanie w fizjologię układu pokarmowego, funkcje odpornościowe, metabolizm gospodarza, jak i rozwój oraz prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego [2]. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zakwaszają środowisko jelita grubego. Obniżone pH sprzyja rozwojowi pożytecznych mikroorganizmów, jednocześnie zapobiegając kolonizacji patogenów. SCFA dostarczają energii komórkom okrężnicy, jednocześnie pomagając im w regeneracji i utrzymaniu nieprzepuszczalności bariery jelitowej. Badania wskazują SCFA jako substancje potencjalnie wpływające bezpośrednio lub pośrednio na mózg oraz modulujące szlaki neurochemiczne poprzez oś jelito-mózg [3]. 

Kwas masłowy oraz maślan

Wśród tych trzech kwasów, masłowy jest najlepiej zbadany i poznany. Maślan sodu jest natomiast jego solą sodową. Kwas masłowy jest wytwarzany naturalnie przez bakterie w jeli...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    MSc Olga Wojciechowska. Doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, absolwentka Roehampton University w Londynie. Związana z firmą biotechnologiczną genXone, właścicielem badania genetycznego mikrobioty jelitowej NANOBIOME. Dodatkowo, zajmuje się prowadzeniem konsultacji dietetycznych. Zafascynowana mikrobiotą jelitową oraz probiotykami.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI