Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe
Bakterie jelitowe wytwarzają mnóstwo metabolitów. Należą do nich witaminy, kwas mlekowy czy neuroprzekaźniki. Jednak jedne z najważniejszych produktów bakteryjnych to krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA, z ang. short-chain fatty acids). Około 90-95% produkowanego SCFA jest wchłaniane przez organizm, a pozostałe 5-10% odżywia inne bakterie, a następnie jest usuwane z kałem. Trzy główne kwasy to octan, propionian i maślan, które występują w jelicie grubym w stosunku molowym około 60:20:20 [1]. Liczne badania wskazują ich zaangażowanie w fizjologię układu pokarmowego, funkcje odpornościowe, metabolizm gospodarza, jak i rozwój oraz prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego [2]. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zakwaszają środowisko jelita grubego. Obniżone pH sprzyja rozwojowi pożytecznych mikroorganizmów, jednocześnie zapobiegając kolonizacji patogenów. SCFA dostarczają energii komórkom okrężnicy, jednocześnie pomagając im w regeneracji i utrzymaniu nieprzepuszczalności bariery jelitowej. Badania wskazują SCFA jako substancje potencjalnie wpływające bezpośrednio lub pośrednio na mózg oraz modulujące szlaki neurochemiczne poprzez oś jelito-mózg [3].
Kwas masłowy oraz maślan
Wśród tych trzech kwasów, masłowy jest najlepiej zbadany i poznany. Maślan sodu jest natomiast jego solą sodową. Kwas masłowy jest wytwarzany naturalnie przez bakterie w jeli...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!