Korzyści zdrowotne związane z regularnym spożywaniem warzyw są szeroko propagowane. Badania wskazują, że ich konsumpcja wpływa prozdrowotnie. Warzywa są bogate w polifenole, flawonoidy, witaminy oraz makro- i mikroelementy. Ponadto zawierają wiele użytecznych fitochemikaliów. Katechiny i epikatechiny mają silne właściwości przeciwutleniające. Wykazano, że hamują utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2.
Prowadzone w szerokim zakresie badania naukowe potwierdzają, że dieta bogata we włoszczyznę zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych. Ponadto odpowiednio zbilansowana dieta warzywna przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka. Wiele wyników badań dowiodło także, że warzywa bogate we flawonoidy zmniejszają ryzyko śmiertelności z powodu chorób serca. Stwierdzono również, że warzywa zawierające przeciwutleniacze znacząco wpływają na zmniejszenie ryzyka wielu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Opóźniają proces starzenia się komórek i przyczyniają się do wzrostu wydajności mózgu. Należy podkreślić, że profilaktyka jest skuteczniejsza niż leczenie chorób przewlekłych. Warzywa zawierające składniki bioaktywne, poza samym odżywieniem organizmu, zapewniają także znaczne korzyści zdrowotne, dzięki czemu odgrywają istotną rolę w zapobieganiu chorób.
POLECAMY
Obecnie w piramidzie żywieniowej to właśnie warzywa, obok owoców, są jednymi z najważni...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!