Dołącz do czytelników
Brak wyników

Jakość warzyw pochodzących z upraw przemysłowych oraz ekologicznych

Artykuł | 20 stycznia 2019 | NR 3
290

Korzyści zdrowotne związane z regularnym spożywaniem warzyw są szeroko propagowane. Badania wskazują, że ich konsumpcja wpływa prozdrowotnie. Warzywa są bogate w polifenole, flawonoidy, witaminy oraz makro- i mikroelementy. Ponadto zawierają wiele użytecznych fitochemikaliów. Katechiny i epikatechiny mają silne właściwości przeciwutleniające. Wykazano, że hamują utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2.

Prowadzone w szerokim zakresie badania naukowe potwierdzają, że dieta bogata we włoszczyznę zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych. Ponadto odpowiednio zbilansowana dieta warzywna przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka. Wiele wyników badań dowiodło także, że warzywa bogate we flawonoidy zmniejszają ryzyko śmiertelności z powodu chorób serca. Stwierdzono również, że warzywa zawierające przeciwutleniacze znacząco wpływają na zmniejszenie ryzyka wielu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Opóźniają proces starzenia się komórek i przyczyniają się do wzrostu wydajności mózgu. Należy podkreślić, że profilaktyka jest skuteczniejsza niż leczenie chorób przewlekłych. Warzywa zawierające składniki bioaktywne, poza samym odżywieniem organizmu, zapewniają także znaczne korzyści zdrowotne, dzięki czemu odgrywają istotną rolę w zapobieganiu chorób.

Obecnie w piramidzie żywieniowej to właśnie warzywa, obok owoców, są jednymi z najważniejszych produktów żywnościowych. W związku z tym konsument oczekuje i – co więcej – ufa, że znajdzie w nich dużą zawartość składników odżywczych. Włoszczyzna powinna stanowić dla organizmu człowieka główne źródło witamin egzogennych. W związku z tym produkty te powinny być najwyższej jakości oraz wolne od jakichkolwiek środków chemicznych wspomagających uprawy w gospodarstwach rolnych. 

Warzywa można podzielić na pochodzące z upraw przemysłowych oraz ekologicznych. W tradycyjnych metodach stosowanie środków ochrony roślin jest znacznie szersze niż w uprawach deklarowanych jako ekologiczne. Aby zakwalifikować daną uprawę do grupy upraw ekologicznych, należy pozyskać certyfikat z akredytowanej jednostki nadającej odpowiednią etykietę. Warzywa z upraw ekologicznych powinny zawierać więcej składników odżywczych niż te pochodzące z upraw przemysłowych. Warto wspomnieć także o istnieniu trzeciej grupy warzyw mającej swoje źródło w przydomowych ogródkach i u tzw. zaprzyjaźnionych dostawców (jako tzw. źródła „pewnego”). Jakość jarzyny pochodzącej od wspomnianych dostawców wbrew powszechnie dobrej opinii można jednak podać w wątpliwość. W przypadku certyfikowanej żywności ekologicznej, jeżeli producent rzeczywiście stosuje się do obowiązujących rygorystycznych zasad, można być pewnym, że nie znajdzie się w plonach jego upraw pozostałości po środkach ochrony roślin. Tak jak pewni możemy być jakości żywności wyprodukowanej we własnym ogródku. Natomiast jeśli chodzi o żywność pochodzącą z upraw przemysłowych, w tym przypadku należy spodziewać się pozostałości po środkach ochrony roślin, które są dozwolone prawem Unii Europejskiej, w określonych normach [1]. 

Komponując dietę bazującą na wybranych grupach produktów i dobierając do nich odpowiednie warzywa, każdy dietetyk zakłada, że są w nich odpowiednie składniki odżywcze. Nic bardziej mylnego. Dobierając dietę dla osób z określonymi dolegliwościami, chorobami czy alergiami, należy rozważyć pochodzenie warzyw, ze względu na ich potencjalny skład wynikający z rodzaju uprawy. Warzywa ekologiczne i pochodzące z własnego ogródka będą pozbawione pozostałości po środkach ochrony roślin, natomiast inne mogą je zawierać i bardzo często niestety zawierają. Dobór odpowiedniej diety i odbudowa np. flory bakteryjnej u pacjenta na bazie warzyw z upraw przemysłowych z góry będzie utrudniona, ze względu na występowanie wyżej wymienionych szkodliwych substancji [2]. Wiele badań dowodzi, że jakość żywności ma duże znaczenie w występowaniu i przebiegu alergii. Osoby cierpiące na alergie i spożywające jednocześnie warzywa z pozostałościami po środkach ochrony roślin są bardziej narażone na jej przewlekły charakter oraz dłuższe leczenie. Większość pestycydów, herbicydów i fungicydów wykorzystywanych w produkcji rolniczej jest bardzo szkodliwa i nawet niewielkie ich ilości powodują zatrucia. Niektóre z nich działają podobnie jak antybiotyki, czyli przeciwko życiu, co ogólnie może wyniszczać organizm ludzki i wprowadzać stany zapalne. Powszechnymi objawami są biegunki, złe samopoczucie i często obniżenie jakości jelitowej flory bakteryjnej, co następnie przekłada się na utratę odporności organizmu i częste zachorowania. Z tego powodu należy nie tylko analizować ilość spożywanych warzyw, ale także i ich jakość. Spożywając warzywa w dużych ilościach, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, nieświadomie i stale można przyjmować duże dawki szkodliwych substancji. Nieświadomość jakości konsumowanej włoszczyzny może zatem prowadzić do systematycznego podtruwania organizmu, a w dłuższym czasie (gdy wymienione substancje zaczną działać jak same dioksyny) – do mutacji komórek i rozwoju różnego rodzaju nowotworów [3]. 

Liczne badania wykazują, że warzywa mają różną zdolność do akumulacji substancji chemicznych pochodzących z upraw rolniczych. W cebuli pochodzącej z upraw przemysłowych wykrywano substancję czynną, pochodzącą z pozostałości środków ochrony roślin, o nazwie azoksystrobina. Jest to związek występujący w środkach grzybobójczych. 

Z kolei w porze wykryto związek o nazwie boskalid, który również jest związkiem wykorzystywanym do zwalczania grzybów. W selerze ujawniono natomiast obecność linuron – środka, który jest herbicydem. W warzywach z upraw ekologicznych nie wykryto żadnych pozostałości po środkach ochrony roślin, podobnie jak w warzywach pochodzących z przydomowego ogródka. Z kolei w warzywach zakupionych na targu, w marchewce i porze wykryto pozostałości po glifosadzie, który jest ogólnie stosowanym herbicydem. 

Z przeprowadzonych badań wynika, że najbezpieczniejsze i najzdrowsze są warzywa ekologiczne i te wyprodukowane we własnym ogródku [4, 5]. 

Linuron jest klasyfikowany jako substancja kategor...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy