Sporty zimowe obejmują bardzo szeroki zakres dyscyplin: narciarstwo, saneczkarstwo, snowboard, łyżwiarstwo i wiele innych. Rozgrywane są w trudnych warunkach środowiska, o niskiej amplitudzie temperatury, w opadach śniegu, oblodzeniu, podczas porywistego wiatru. Odpowiedź organizmu na silne i mało sprzyjające bodźce jest natychmiastowa. O tym, jakie procesy fizjologiczne zachodzą w obniżonej temperaturze, na różnych wysokościach oraz jak wspierać organizm, aby uzyskać jak najlepsze wyniki w sporcie dowiesz się z niniejszego artykułu.
Wpływ zimna na organizm
Komitet olimpijski zalicza do sportów zimowych 15 dyscyplin: biathlon, biegi narciarskie, bobslej, curling, hokej na lodzie, kombinacja norweska, łyżwiarstwo figurowe, łyżwiarstwo szybkie, narciarstwo alpejskie, narciarstwo dowolne, saneczkarstwo, short track, skoki narciarskie, snowboarding, big air.
Dyscypliny podzielone są na kategorie, takie jak płeć i liczba uczestników. Niektóre z nich uprawiane są na lodzie, w pomieszczeniu, inne na zewnątrz. Trudne warunki środowiska wymagają od sportowców szczególnego przygotowania. Zawodowcy trenują w warunkach zimowych od października do maja, aby przygotować się do sezonu.
Aktywności zimowe powiązane są z ujemnymi temperaturami. Zakresy temperatur wahają się od +5 do -25°C, a w pomieszczeniu od +5 do -10°C. Zawodnicy trenują na wysokościach od 2000 do 3000 m n.p.m.,
a nawet w niektórych przypadkach wyższych – sięgających do 3000–5000 m n.p.m. Wraz ze wzrostem wysokości zwiększa się wydatek energetyczny. Przy wysokości 4300 m n.p.m. można zauważyć podwyższenie BMR o 10–17% w odniesieniu do poziomu morza. Przebywanie na takiej wysokości może przyc...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!