Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zapobieganie chorobom , Polecamy

17 marca 2020

Glutation i jego niesamowite właściwości immunogenne.

26

Poznanie roli glutationu (GSH) dla fizjologii i zdrowia człowieka było wynikiem trzech dekad badań naukowców z całego świata. Odkrycia tej rangi nie zdarzają się w naukach medycznych zbyt często. Potencjalnie stoimy w obliczu wiedzy, która może się stać przełomem w koncepcjach ochrony zdrowia, a także w podejściu do problemu starzenia i długowieczności.

Czym cechuje się ta cząsteczka, której nazwa jest obca przeciętnemu człowiekowi, a często również lekarzom? Glutation (GSH) to tripeptyd, od którego zależy nasze życie. Bez niego komórki obumarłyby wskutek nagromadzenia się toksyn i braku obrony przed wolnymi rodnikami. Nasz organizm byłby bezbronny wobec bakterii, wirusów i nowotworów. Wiele systemów obronnych organizmu, działanie witamin (np. C i E), prawidłowa synteza wielu enzymów jest uzależnionych od tej niezwykłej molekuły.

 


Wiadomo także, że GSH odgrywa zasadniczą rolę w układzie krążenia, chroniąc przed chorobami serca, udarem i arteriosklerozą. GSH jest najskuteczniejszym detoksykantem organizmu wiążącym w chelaty i koniugaty wiele groźnych substancji — w tym metale ciężkie i pestycydy. Immunogenne właściwości glutationu pozwalają walczyć z AIDS, wirusowymi zapaleniami wątroby, opryszczką i przeziębieniami. Wyjaśniona została także jego rola w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Choroby autoimmunologiczne, zespół chronicznego zmęczenia, stany immunosupresji, choroby neurodegeneracyjne – listę można by ciągnąć – wszystkie są związane z obniżonym poziomem GSH. System immunologiczny jest w stanie ciągłej gotowości do walki z rakiem. GSH pomaga przeciwdziałać kancerogenezie, eliminując kancerogeny i mutageny z organizmu oraz opóźniając procesy uszkadzania DNA.

Amerykańscy naukowcy dowiedli, że podniesieniu poziomu glutationu w białych krwinkach u badanej grupy starszych osób zwiększyło aktywność układu immunologicznego porównywalną z aktywnością obserwowaną u młodych osób. Na szczególną uwagę zasługuje ponadto fakt, że GSH utrzymuje w aktywnej (zredukowanej) formie dwa silne antyoksydanty – witaminę C oraz E.

Wysoki poziom glutationu jako działanie prewencyjne, przeciwirusowe.

W związku z rosnącymi niepokojami dotyczącymi rozprzestrzenia się koronawirusa zapytaliśmy dr Jimmy Gutmanan – specjalistę w dziedzinie GSH, byłego wykładowcę medycyny ratunkowej na Uniwersytecie McGill w Kanadzie oraz aktualnego konsultanta Immunotec Inc. o znaczenie poziomu glutationu w profilaktyce

Oto jego odpowiedź:

„W ciągu ostatnich kilku tygodni otrzymałem wiele pytań dotyczących koronawirusa i tego, czy wzrost poziomu glutationu może zapewnić pewną ochronę. Myślę, że w tej sytuacji glutation ma bardzo ważną rolę, ale jak dotąd nie opublikowano żadnych badań klinicznych, które bezpośrednio analizowałyby rolę glutationu w leczeniu lub zapobieganiu koronawirusowi.

Dlaczego zatem uważam zwiększenie glutationu za skuteczną strategię? Opieram się na setkach badań, w których wykazano, że glutation ma pozytywny wpływ na wiele innych chorób wirusowych i odgrywa ważną rolę w rozwoju tych infekcji. Analizując publikacje na www.pubmed.gov  na temat glutationu przekonacie się Państwo, iż ma on znaczenie w sytuacjach zwykłego przeziębienia (Rhinovirus) a także wirusa „grypy” , AIDS / HIV, wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C, wirusa DNA, wirusa RNA, retrowirusa i wielu innych. Upraszczając, większość badanych wirusów rozwija się w środowisku o niskim poziomie glutationu i wysokim stresie oksydacyjnym.”

Poniżej odnośniki do niektórych z tych badań.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5425915/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21358592
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18926849
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16787218
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9367343
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11115795
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26692473
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9568464
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8441757
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18678861
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12368227
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31487871
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29033950
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9230243
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12654482
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21366409
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24899897
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24899897
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/280395
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8891667
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/916427
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26663823
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8256245
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19151318
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25135637

Konieczność dbania o prawidłowy poziom glutationu jest bezdyskusyjna. Pozostaje kwestia, w jaki sposób zrobić to skutecznie. Niestety nie możemy go spożyć , gdyż ulegnie rozkładowi w przewodzie pokarmowym. Potrzebne są trzy aminokwasy: glutamina, glicyna i cystyna (cysteina związana). Pierwsze dwa glutamina i glicyna występują w diecie w wystarczających ilościach. Poważny problem to niedobory cystyny.
Już ponad 20 lat temu szukano źródła naturalnych prekursorów GSH. Przez wiele lat barierą było stworzenie technologii pozwalającej na zachowanie bioaktywności składników, które cechuje też termolabilność, brak odporności na ciśnienie, mikrofiltrację, homogenizację i kontakt z metalem. Trudności zostały pokonane poprzez stworzenie izolatu białka z cysteiną związaną, tzw. Cystyną – Immunocal.  Dzięki niej cząsteczki budulcowe glutationu są w stanie bezpiecznie przemierzyć drogę przez układ trawienny do wnętrza komórek naszego organizmu i tam rozpocząć proces powstania glutationu.

Skuteczność suplementacji cysteiną związaną w podnoszeniu odporności organizmu potwierdza m.in. prof. Luc Montagnier, laureat Nagrody Nobla z 2008 (badania nad wirusem HIV), poświęcając Immunocal cały rozdział swojej książki.

 

Daria Krzystyniak na podstawie:
artykułu Tomasza Lipińskiego o tym samym tytule.

 

Przypisy