Dieta niskopurynowa jest sposobem żywienia zalecanym w dnie moczanowej i hiperurykemii, które są uznawane za choroby związane ze stylem życia [1, 2].
Pacjenci dotknięci tym schorzeniem mogą wspomagać farmakoterapię odpowiednią dietą, dlatego bardzo ważne jest to, aby byli edukowani przez dietetyków i dostawali konkretne wskazówki.
Dna moczanowa
Dna moczanowa, nazywana także podagrą lub artretyzmem, to choroba zapalna, której przyczyną jest wysoki poziom kwasu moczowego, inaczej zwany hiperurykemią. W ostatnich latach choroba ta stała się jednym z najpowszechniejszych zapaleń stawów w krajach rozwiniętych – dotyczy ok. 1% populacji w krajach rozwiniętych [2, 3, 17]. W wyniku długotrwałego podwyższenia poziomu kwasu moczowego w surowicy sole tego kwasu odkładają się w tkankach, przede wszystkim w stawach i w nerkach, a to powoduje ich upośledzenie oraz ból. Na całościowy obraz choroby składają się: zapalenie stawów, kamica nerkowa i niewydolność nerek [4, 5, 8].
Ze względu na przyczynę, dnę moczanową dzieli się na:
POLECAMY
- pierwotną uwarunkowaną genetycznie, u której podłoża leży zaburzenie metaboliczne powodujące zwiększenie wydzielania kwasu moczowego w organizmie lub zmniejszenie wydzielania go przez nerki;
- wtórną, związaną z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego w surowicy na skutek zwiększo...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!