Diagnoza celiakii – wyzwania, zmienność objawów i skuteczność diety bezglutenowej
Diagnostyka celiakii nie należy do prostych. Czytamy o standardach, określonych parametrach krwi, które mogą wskazywać problem, a tymczasem okazuje się, że trudno o jednolity schemat diagnostyczny czy określony obraz parametrów krwi. Każdy przypadek jest inny, każda osoba może mieć inne objawy, dolegliwości i zupełnie inny obraz krwi. W mojej praktyce spotykam pacjentów, którzy pomimo braku modyfikacji genu HLA DQ2/DQ8 pozytywnie reagują na odstawienie glutenu. Pomimo tego, że nietolerancja glutenu, celiakia i zonulina same w sobie powodują „rozszczelnienie jelita”, pacjenci mogą mieć poziom zonuliny w kale w normie. Standardy diagnostyczne mówią o trzykrotnie podwyższonym poziomie przeciwciał przeciw tTG (transglutaminazie tkankowej), laboratoria wskazują normę do 20 U, a ja u pacjentów zauważam reakcję na gluten nawet przy poziomie tTG 4 U.
W praktyce widzę, że zupełnie co innego mówią normy wg określonych wytycznych, co innego zakresy laboratoryjne, a zupełnie co innego pokazuje praktyka dietetyka. Mam również takich pacjentów, u których nie stwierdza się przeciwciał we krwi, natomiast występuje zanik kosmków jelitowych w skali Marsh 3, lub takich, którzy nie mają przeciwciał, a w badaniu kosmków nie stwierdza się ich zaniku, a jednak po 100% odstawieniu glutenu mijają biegunki lub zaparcia, które towarzyszyły pacjentowi latami lub po prostu pacjent zaczyna przybierać na wadze, na czym mu zależało. Ważne jest, że w takich sytuacjach, aby poczuć różnicę, nie można odstawić glutenu tylko trochę, prawie czy na zasadzie: jem produkty, które z natury nie zawierają glutenu. Glutenem mogą być zanieczyszczone przyprawy, blaty kuchenne, półki, kuchnie itd. Efekt diety bezglutenowej można ocenić, jeśli dieta będzie w 100% bezglutenowa, a nawet dopiero wtedy, kiedy gluten zostanie wyeliminowany z domu.
POLECAMY
Należy również pamiętać, że organizm, kosmki jelitowe, jak również układ nerwowy mogą potrzebować od miesiąca do pół roku, a nawet roku na regenerację. W tej sytuacji zawsze powtarzam pacjentom „błogosławieni ci, co nie widzieli, a uwierzyli”, bo czasami efektów diety nie widać przez dłuższy czas, aż nagle przychodzi taki moment, że wszystko zacznie się zmieniać na lepsze.
Przeczytaj również: Żywienie i zdrowie osób z celiakią
Przypadek 1.
Charakterystyka:
Kobieta lat 32, wegetarianka z powodów ideologicznych. Cierpi na Hashimoto, które nie daje objawów. Duże problemy z cerą: wypryski, trądzik – i to jest główny powód zgłoszenia się do dietetyka. Ma dość niską masę ciała, przy wzroście 178 cm masa ciała 58 kg, mimo tego chce schudnąć 2 kg, co może być efektem gromadzenia się tkanki tłuszczowej na brzuchu. W morfologii krwi spadający poziom leukocytów, co często może wskazywać na chorobę autoimmunizacyjną. Niski poziom ferrytyny, słaba konwersja hormonów tarczycy Ft4 do Ft3.
Badania:
- Badania przeciwciał w kierunku celiakii wskazują znacznie podwyższone przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgG (150 U, przy normie laboratoryjnej do 20) oraz przeciw deamidowanym peptydom gliadyny w klasie IgG (141,9 U przy normie do 20). Wyniki te sugerują celiakię, której pacjentka nie była świadoma, ponieważ nie odczuwała charakterystycznych dolegliwości.
- Badanie w kierunku innych przeciwciał, badanie przesiewowe ANA (przeciwciała przeciwjądrowe) ujemne. Badanie to wykonuję, gdyż często mamy do czynienia z zespołem nakładania, czyli występowaniem kilku chorób autoimmunizacyjnych jednocześnie.
- Fibrynogen w normie, badam go dlatego że w niektórych sytuacjach transglutaminazy „kryją” się za fibrynogenem i pomimo tego, że poziom przeciwciał jest niski, to poziom fibrynogenu może wskazywać na problem z tolerancją glutenu.
- Parametry wątrobowe i trzustkowe w normie, choć często u innych pacjentów z nietolerancją glutenu są podwyższone.
- Poziom ferrytyny, tzw. zapas żelaza, jest obniżony, choć w normie laboratoryjnej. Najlepszy poziom ferrytyny dla organizmu, tarczycy i włosów to ok. 70-100 ng/ml.
- Ciekawym wynikiem jest poziom zonuliny w kale, której podwyższony poziom wskazuje na „rozszczelnienie jelita”, co jest charakterystyczne dla celiakii, a w tym przypadku pomimo dużej reakcji na gluten w postaci dodatnich przeciwciał tTG i DGP poziom zonuliny pozostaje w normie. Warto wspomnieć, że osoba ta na diecie wegetariańskiej jadła gluten, a gluten nawet sam w sobie podnosi poziom zonuliny.
- Dość niski poziom witaminy B12 i kwasu foliowego, przy jednocześnie podniesionym poziomie homocysteiny, która wg moich obserwacji przy prawidłowym metabolizmie kwasu foliowego, witaminy B12 oraz sprawnej metylacji powinna utrzymywać się na poziomie 7 µmol/l. Wyniki wskazują na zaburzenia metylacji i konieczność suplementacji zmetylowanych form B12 i kwasu lewomefoliowego.
- W badaniu morfologii z rozmazem widoczne nieprawidłowości w ilości leukocytów (białych krwinek), które dodatkowo obniżyły się jeszcze przed wdrożeniem diety, jak również nieprawidłowości w obrazie białych krwinek (w rozmazie).
- Badanie parametrów tarczycowych może wskazywać na subkliniczną niedoczynność tarczycy oraz dość słabą konwersję, Ft3 na poziomie 37%. Problem z tarczycą może wynikać z niedoczynności nadnerczy, które u tej pacjentki nie została przebadana, jak również ze stanu zapalnego, jakim jest choroba autoimmunologiczna, czy złe wchłanianie, na co może wskazywać niski poziom ferrytyny i podwyższone przeciwciała tTG i DGP, które z kolei sugerują celiakię, czyli zanik kosmków jelitowych.
- W proteinogramie występują nieprawidłowości, które mogą być charakterystyczne zarówno dla choroby autoimmunizacyjnej, jak i zakażenia pasożytami. Infekcja pasożytnicza może również wynikać z osłabienia systemu immunologicznego, a także może nasilić chorobę autoimmunizacyjną.
Postępowanie:
Zastosowano dietę z mięsem i dobrymi kaszami bezglutenowymi, czyli komosą ryżową, amarantusem i gryką. Kasze te są dużo bardziej odżywcze od wielu innych. To, co jest bardzo ważne, a co zauważyłam w praktyce w moim gabinecie, u osób, które od dawna żywią się w sposób wegetariański, wprowadzając mięso należy wspomóc układ pokarmowy enzymami lub wspomóc zakwaszenie żołądka np. spożywaniem wody z octem jabłkowym czy sokiem z cytryny. Zakwaszenie żołądka jest niezbędne, by aktywizować enzymy proteolityczne trawiące w tym przypadku białka zwierzęce.
Efekty diety:
Po miesiącu diety odnotowano zdecydowaną poprawę cery, a także wzrost poziomu leukocytów we krwi.
Opis przypadku:
Hashimoto:
- kobieta, lat 32,
- wegetarianka,
- Hashimoto, nie daje objawów,
- duże problemy z cerą
- niska waga: 178 cm wzrostu, 58 kg (chce schudnąć 2 kg),
- spadające leukocyty,
- niska ferrytyna,
- słaba konwersja Ft4–Ft3.
Wynik badań specjalistycznych | ||
Nazwa badania | Wynik badania | Zakres referencyjny |
Materiał: krew żylna, surowica, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjęcia: 9.04.2016 r., godz. 23.20 | ||
P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA) | ↑ > 150,0 U | ujemny: < 20,0 słabo dodatni: 20,0–30,0 dodatni: > 30,0 |
Badanie wykonano met. ELISA na aparacie QuantaLyser 160 z użyciem odczynników firmy INOVA | ||
P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgG (tTG IgG) | 14,0 U | ujemny: < 20,0 słabo dodatni: 20,0–30,0 dodatni: > 30,0 |
Wynik badań specjalistycznych | ||
Nazwa badania | Wynik badania | Zakres referencyjny |
P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IgA (N83) | 18,2 U | ujemny: < 20,0 słabo dodatni: 20,0–30,0 dodatni: > 30,0 |
Badanie wykonano met. ELISA na aparacie QuantaLyser 160 z użyciem odczynników firmy INOVA | ||
P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IgG (N81) | ↑ 141,9 U | ujemny: < 20,0 słabo dodatni: 20,0–30,0 dodatni: > 30,0 |
Badanie wykonano met. ELISA na aparacie QuantaLyser 160 z użyciem odczynników firmy INOVA | ||
Wysokie miano przeciwciał, pacjentka obawia się gastroskopii z pobraniem wycinka.
|
Wynik badań specjalistycznych | |
Materiał: krew żylna, surowica, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjęcia: 9.04.2016 r., godz. 23.20 | |
Przeciwciała przeciwjądrowe (ANA): W badanym materiale w mianie 1:80 nie wykryto obecności przeciwciał przeciwjądrowych | |
Badanie wykonano na linii komórek Hep-2 metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) na analizatorze QuantaLyser 160 firmy INOVA | |
OT ANA/ENA | ujemny |
RNP68 | - |
RNPA | - |
RNPC | - |
SmB | - |
SmD | - |
Ro/SS-A (60) | - |
Ro/SS-A (52) | - |
La/SS-B | - |
Rib-P | - |
PCNA | - |
CENP-B | - |
Scl70 | - |
Jo-1 | - |
Histon | - |
dsDNA | - |
+++ bardzo wysoko dodatni; ++ wysoko dodatni; + dodatni; (+) słabo dodatni (graniczny), - ujemny | |
Badanie wykonano metodą Immunoblot testem firmy Microgen |
Hematologia | ||
Nazwa badania | Wynik badania | Zakres referencyjny |
Materiał: krew na cytrynian, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjęcia: 12.03.2016 r., godz. 15.03 | ||
Odczyn Biernackiego (C59) | 4,0 mm/h | < 10,0 |
Koagulologia | ||
Nazwa badania | Wynik badania | Zakres referencyjny |
Materiał: krew żylna, osocze (cytrynian), data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjęcia: 12.03.2016 r., godz. 15.08 | ||
Fibrynogen (G53) | 2,13 g/l (w normie) | 1,80–4,0 |
Metoda wykrzepialna, aparat Bioksel 6000, firma Bio-ksel | ||
Biochemia | ||
Nazwa badania | Wynik badania | Zakres referencyjny |
Materiał: krew żylna, surowica, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjęcia: 12.03.2016 r., godz. 14.50 | ||
Kreatynina (M37) | 61,0 µmol/l | 44,0–80,0 |
EGFR wyliczane z MDRD (M37) | > 60 ml/min | > 60 ml/min |
Mocznik (N13) | 3,3 mmol/l | 2,8–8,1 |
Kwas moczowy w surowicy (M45) | 291,0 µmol/l | 143,0–340,0 |
Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) | 17,0 U/L (w normie) | < 32,0 |
Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) | 10,0 U/L (w normie) | < 33,0 |
Bilirubina całkowita (I89) | 8,5 µmol/l | < 21,0 |
Gamma-glutamylotranspeptydaza (GGTP) (L31) | 9,0 U/l | 6,0–42,0 |
Amylaza w surowicy (I25) | 60,0 U/l | 28,0–100,0 |
Białko C-reaktywne (CRP) – ilościowe (I81) | poniżej 1,00 mg/l | 0,00–5,00 |
Immunochemia | ||
Nazwa badania | Wynik badania | Zakres referencyjny |
Materiał: krew żylna, surowica, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjęcia: 12.03.2016 r., godz. 14.50 | ||
Prolaktyna (PRL) (N59) | 7,0 ng/ml | 4,8–23,3 |
Immunoglobina IgE (całk.) w surowicy (L89) | 6,6 IU/ml | < 100,0 |
Ferrytyna (L05) | 28 ng/ml | 13–150 |
Zonulina | Wartość w [ng/ml] | |
Wartość prawidłowa | < 60 | |
Wynik pacjenta | 55,65 | W normie |
Biochemia | ||
Nazwa badania | Wynik badania | Zakres referencyjny |
Materiał: krew żylna, surowica, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjęcia: 12.03.2016 r., godz. 22.28 | ||
Lipaza (M67) | 48,1 IU/l | 6,0–51,0 |
Immunochemia | ||
Nazwa badania | Wynik badania | Zakres referencyjny |
Materiał: krew żylna, surowica, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjęcia: 12.03.2016 r., godz. 22.28 | ||
Globulina wiążąca hormony płciowe (SHBG) (I83) | 87,3 nmol/l | zdrowe kobiety przed menopauzą: 27,8–146,0 nmol/l Kobiety po menopauzie, nieleczone: 12,0–166,0 nmol/l |
Metoda CLIA, analizator ADVIA Centaur XP, firma Siemens | ||
Witamina B12 | 348 pg/ml | 211–911 |
Metoda CLIA, analizator ADVIA Centaur XP, firma Siemens | ||
Homocysteina (L62) | 13,16 µmol/l | 3,70–13,90 |
Metoda CLIA, analizator ADVIA Centaur XP, firma Siemens | ||
Kwas foliowy | 9,06 ng/ml | 4,6–18,7 |
Metoda ECLIA, analizator Cobas e601, firma Roche |
Hematologia | ||
Nazwa badania | Wynik badania | Zakres referencyjny |
Materiał: krew żylna pełna (EDTA), data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjęcia: 12.03.2016 r., godz. 15.07 | ||
Morfologia (C55) | ||
Leukocyty | ↓ 2,6 × 10^3/uL (spadek w dwa miesiące, jeszcze przed dietą) |
4,0–10,0 |
Erytrocyty | 4,50 × 10^6/uL | 3,70–5,10 |
Hemoglobina | 13,1 g/dl | 12,0–16,0 |
Hematokryt | 37,9% | 37,0–47,0 |
MCV | 84,1 fL | 77,0–95,0 |
MCH | 29,0 pg | 27,0–34,0 |
MCHC | 34,5 g/dl | 32,0–36,0 |
RDW | 13,2% | 11,5–14,5% |
Płytki | 229,0 × 10^3/uL | 150,0–450,0 |
MPV | 7,8 fL | 7,2–12,0 |
Rozmaz automatyczny | ||
Neutrofile % | ↓ 43,5% | 45,0–70,0 |
Neutrofile | ↓ 1,15 × 10^3/uL | 2,50–5,0 |
Limfocyty % | ↑ 45,5% | 20,0–45,0 |
Limfocyty | ↓ 1,20 × 10^3/uL | 1,50–3,50 |
Monocyty % | 6,1% | 3,0–8,0 |
Monocyty | ↓ 0,16 × 10^3/uL | 0,20–0,80 |
Eozynofile % | 2,3% | 1,0–5,0 |
Eozynofile | 0,06 × 10^3/uL | 0,04–0,40 |
Bazofile % | 0,4% | 0,0–1,0 |
Bazofile | ↓ 0,01 × 10^3/uL | 0,02–0,10 |
LUC | 0,06 × 10^3/uL | 0,00–0,40 |
Metoda cytometrii przepływowej, aparat Advia 2120, firma Siemens | ||
Mikroskopowa ocena rozmazu krwi (C32) | ||
Gran. obojętn. o jądrze pałeczkowatym | 1% | 1–2 |
Gran. obojętn. o jądrze podzielonym | ↓ 42% | 45–70 |
Granulocyty kwasochłonne | 3% | 1–5 |
Limfocyty | ↑ 47% | 20–45 |
Monocyty | 7% | 3–8 |
Biochemia | ||
Nazwa badania | Wynik badania | Zakres referencyjny |
Materiał: krew żylna, surowica, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjęcia: 12.03.2016 r., godz. 15.27 | ||
Sód w surowicy (O35) | 139 mmol/l | 135–145 |
Potas w surowicy (N45) | 3,9 mmol/l | 3,5–5,5 |
Materiał: krew żylna, osocze (fluorek), data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjęcia: 12.03.2016 r., godz. 15.45 | ||
Glukoza (L43) (krew żylna, osocze – fluorek) | 4,68 mmol/l | 3,9–5,5 |
Glukoza | 84,2 mg/dl | 70–99 |
Immunochemia | ||
Nazwa badania | Wynik badania | Zakres referencyjny |
Materiał: krew żylna, surowica, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjęcia: 12.03.2016 r., godz. 15.27 | ||
Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) | 2,040 µIU/ml | 0,27–4,20 |
Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) | 3,14 pg/ml (spadek w dwa miesiące, jeszcze przed dietą) | 2,42–4,36 |
Wolna tyroksyna (FT4) (O69) | 1,58 ng/dl | 1,0–1,60 |
Witamina 25(OH)D Total | 41 ng/ml | Deficyt: 0–10 ng/ml Niedobór: 10–20 ng/ml Hipowitaminoza D: 20–30 ng/ml Poziom pożądany: 30–80 ng/ml Poziom toksyczny: > 100 ng/ml |
Zaburzenia w proteinogramie często są obserwowane w chorobach autoimmunizacyjnych.
|
||
Nazwa badania | Wynik badania | Zakres referencyjny |
Materiał: krew żylna, surowica, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjęcia: 12.03.2016 r., godz. 22.30 | ||
Rozdział elektrof. białek w sur. (proteinogram) (I79) | ||
Albuminy | 59,2% | 55,8–66,1 |
Alfa-1 globuliny | 3,4% | 2,9–4,9 |
Alfa-2 globuliny | 7,8% | 7,1–11,8 |
Beta-1 globuliny | 5,6% | 4,7–7,2 |
Beta-2 globuliny | 3,3% | 3,2–6,5 |
Gamma globuliny | ↑ 20,7% | 11,1–18,8 |
Albuminy – stężenie | 4,50 g/dl | 4,02–4,76 |
Alfa-1 globuliny – stężenie | 0,26 g/dl | 0,21–0,35 |
Alfa-2 globuliny – stężenie | 0,59 g/dl | 0,51–0,85 |
Beta-1 globuliny – stężenie | 0,43 g/dl | 0,34–0,52 |
Beta-2 globuliny – stężenie | 0,25 g/dl | 0,23–0,47 |
Gamma globuliny – stężenie | ↑ 1,57 g/dl | 0,80–1,35 |
Białko całkowite | 7,6 g/dl | 6,0–8,0 |
Zmiana diety i efekty:
|
ogórek, rzodkiewka, szczypiorek z sosem winegret na bazie oliwy z oliwek. Przekąska: |
U osób na dietach wegetariańskich wprowadzanie mięsa często musi przebiegać wraz z suplementacją enzymów trawiennych. | Talarki z pieczonych batatów lub inne pieczone warzywa, np. seler, dynia z dodatkiem oleju kokosowego i dozwolonych przypraw. Obiad: |
Przykładowy jadłospis Śniadanie: |
Kawałek karkówki z kiszoną kapustą i kiszonym ogórkiem. Kolacja: |
Zupa: bulion na eko kościach Ekologiczna kiełbasa z sałatką: awokado, sałata, |
Komosa ryżowa ugotowana w mleku kokosowym z owocami. |
Sprawdź również: Postępowanie dietetyczne przy celiakii i innych nietolerancjach glutenu