Żywienie i zdrowie osób z celiakią

W gabinecie dietetyka

Celiakia jest zaburzeniem autoimmunologicznym i występuje u osób predysponowanych genetycznie. Częstość występowania choroby szacuje się na około 1% populacji ogólnej. Charakteryzuje się trwającą całe życie nietolerancją glutenu. Jedyną znaną obecnie metodą leczenia celiakii jest ścisłe i konsekwentne stosowanie do końca życia diety bezglutenowej. Wczesna diagnoza i wdrożenie odpowiedniego leczenia w postaci diety bezglutenowej są kluczowe dla ograniczenia powikłań i poprawy jakości życia pacjentów z celiakią, a także odpowiedniego zarządzania dietą.

Celiakia, przyczyny, leczenie

Celiakia (choroba trzewna) jest zaburzeniem autoimmunologicznym i występuje u genetycznie predysponowanych osób. Charakteryzuje się trwającą całe życie nietolerancją glutenu [8, 23]. Spożycie białek glutenu przez osoby cierpiące na celiakię prowadzi u nich do enteropatii, czyli zaburzeń budowy w obrębie błony śluzowej jelita cienkiego, a w konsekwencji do nieprawidłowego wchłaniania składników odżywczych [10, 11, 17, 19, 24]. Jedyną znaną obecnie metodą leczenia celiakii jest ścisłe i konsekwentne stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej. Przestrzeganie diety prowadzi do gojenia/wygojenia się zmian w błonie śluzowej jelita cienkiego i do poprawy wchłaniania składników odżywczych [2, 9, 10, 18]. 
 

R e k l a m a


Występowanie

Celiakia jest jedną z częstszych przewlekłych chorób gastrologicznych, stwierdza się ją u około 1% populacji. Przez długi czas celiakię uznawano za chorobę wieku dziecięcego i uważano, że rzadko występuje u osób dorosłych. Obecnie wiadomo, że może ona ujawnić się w każdym wieku [5, 6, 24]. 

Objawy, diagnoza

Chorobę trzewną charakteryzuje szerokie spektrum objawów klinicznych:...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr; specjalistka ds. diety bezglutenowej; wykładowca; autorka książki Życie bez glutenu. Praktyczny poradnik, www.wioletazysk.pl

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI