Celiakia, przyczyny, leczenie
Celiakia (choroba trzewna) jest zaburzeniem autoimmunologicznym i występuje u genetycznie predysponowanych osób. Charakteryzuje się trwającą całe życie nietolerancją glutenu [8, 23]. Spożycie białek glutenu przez osoby cierpiące na celiakię prowadzi u nich do enteropatii, czyli zaburzeń budowy w obrębie błony śluzowej jelita cienkiego, a w konsekwencji do nieprawidłowego wchłaniania składników odżywczych [10, 11, 17, 19, 24]. Jedyną znaną obecnie metodą leczenia celiakii jest ścisłe i konsekwentne stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej. Przestrzeganie diety prowadzi do gojenia/wygojenia się zmian w błonie śluzowej jelita cienkiego i do poprawy wchłaniania składników odżywczych [2, 9, 10, 18].
R e k l a m a
Występowanie
Celiakia jest jedną z częstszych przewlekłych chorób gastrologicznych, stwierdza się ją u około 1% populacji. Przez długi czas celiakię uznawano za chorobę wieku dziecięcego i uważano, że rzadko występuje u osób dorosłych. Obecnie wiadomo, że może ona ujawnić się w każdym wieku [5, 6, 24].
Objawy, diagnoza
Chorobę trzewną charakteryzuje szerokie spektrum objawów klinicznych:...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!