Powszechnie przyjmuje się, że przepis kulinarny nie jest przedmiotem prawa autorskiego. Powyższe stwierdzenie mogłoby być pierwszym i ostatnim zdaniem opracowania w zakresie ochrony prawno-autorskiej działalności kulinarnej.
Są jednak osoby, które podejmują trud podjęcia dyskusji w zakresie powszechnie przyjętych założeń i sfalsyfikowania definitywnych tez przyjętych w doktrynie lub orzecznictwie. Koneserzy, znawcy, pasjonaci wciąż na nowo otwierają dyskusję.
Od strony formalnej
Kiedy szukamy informacji, jak chronić utwór kulinarny, w powszechnie dostępnych źródłach znajdujemy ogólną informację, że przepis kulinarny nie podlega ochronie na gruncie prawa autorskiego, ponieważ zgodnie ze Słownikiem języka polskiego jest to jedynie wskazówka określająca sposób wykonywania jakiejś potrawy. Zgodnie z...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!