Jak chronić twórczą sztukę kulinarną

W gabinecie dietetyka

Powszechnie przyjmuje się, że przepis kulinarny nie jest przedmiotem prawa autorskiego. Powyższe stwierdzenie mogłoby być pierwszym i ostatnim zdaniem opracowania w zakresie ochrony prawno-autorskiej działalności kulinarnej. 
Są jednak osoby, które podejmują trud podjęcia dyskusji w zakresie powszechnie przyjętych założeń i sfalsyfikowania definitywnych tez przyjętych w doktrynie lub orzecznictwie. Koneserzy, znawcy, pasjonaci wciąż na nowo otwierają dyskusję. 

Od strony formalnej

Kiedy szukamy informacji, jak chronić utwór kulinarny, w powszechnie dostępnych źródłach znajdujemy ogólną informację, że przepis kulinarny nie podlega ochronie na gruncie prawa autorskiego, ponieważ zgodnie ze Słow­nikiem języka polskiego jest to jedynie wskazówka określająca sposób wykonywania jakiejś potrawy. Zgodnie z...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    r.pr.; radczyni prawna

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI