Nieustający wzrost liczby ludności wpływa na ograniczenie dostępnych pokarmów bogatych w składniki odżywcze, w tym m.in. białko pochodzenia zwierzęcego. Szacuje się, że na przestrzeni najbliższych 20–30 lat zapotrzebowanie na żywność wzrośnie dwukrotnie. Powstaje zatem potrzeba poszukiwania alternatywnych źródeł żywności w celu zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania. Zatem czy owady to jedzenie przyszłości? Jeżeli tak, to czy zostaną wprowadzone do obrotu na terenie UE i w jaki sposób będzie znakowana żywność, do której wytworzenia będą wykorzystywane owady?
Nowa żywność
Owady przeznaczone do spożycia przez ludzi to tzw. nowa żywność, czyli żywność, której nie stosowano w znacznym stopniu w Unii Europejskiej do spożycia przez ludzi przed dniem 15 maja 1997 r. i która należy do jednej z kategorii żywności wymienionych w rozporządzeniu 2015/2283 [1] (dalej: rozporządzenie). Jako nową żywność kwalifikuje się m.in. żywność nowo opracowaną lub innowacyjną bądź też wyprodukowaną z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji [2].
Do nowej żywności zalicza się również tradycyjną żywność pochodzącą z państw trzecich, czyli spożywaną poza obszarem Unii Europejskiej, która nie została wprowadzona do obrotu na rynek unijny na masową skalę.
POLECAMY
Wniosek o wydanie zezwolenia
Rozporządzenie określa przy tym wymagania proceduralne wprowadzania nowej żywności do obrotu. W szczególności wymogi te dotyczą treści wniosku o wyda...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!