Dołącz do czytelników
Brak wyników

Food Forum Extra

18 lipca 2019

DODATEK NR (Grudzień 2016)

Makowiec japoński

0 75

Składniki:

  • 600 g ugotowanego i zmielonego dwukrotnie przez maszynkę czarnego maku
  • 3 szt. dojrzałych gruszek
  • 100 ml oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • skórka z 1/2 pomarańczy (nie ścierać na tarce)
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g migdałów
  • 80 g (ok. 20 szt.) daktyli suszonych
  • 60 g (ok. 12 szt.) śliwek suszonych
  • 2 łyżki syropu daktylowego (opcjonalnie)
  • 50 g mąki z tapioki lub mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

  • Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją „góra/dół”.
  • Mak umieścić w dużej misce.
  • Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zmiksować w malakserze. Powstały mus dodać do maku i wymieszać. 
  • W małym rondlu na małym ogniu rozpuścić olej kokosowy, odmierzyć 100 ml, dodać do masy makowo-gruszkowej i wymiesz...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy