Składniki:
- 600 g ugotowanego i zmielonego dwukrotnie przez maszynkę czarnego maku
- 3 szt. dojrzałych gruszek
- 100 ml oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- skórka z 1/2 pomarańczy (nie ścierać na tarce)
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g migdałów
- 80 g (ok. 20 szt.) daktyli suszonych
- 60 g (ok. 12 szt.) śliwek suszonych
- 2 łyżki syropu daktylowego (opcjonalnie)
- 50 g mąki z tapioki lub mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
- Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją „góra/dół”.
- Mak umieścić w dużej misce.
- Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zmiksować w malakserze. Powstały mus dodać do maku i wymieszać.
- W małym rondlu na małym ogniu rozpuścić olej kokosowy, odmierzyć 100 ml, dodać do masy makowo-gruszkowej i wymieszać.
- W malakserze rozdrobnić orzechy włoskie, migdały, wiórki kokosowe i przesypać do masy makowo-gruszkowej.
- Daktyle i śliwki zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 15 min. Następnie zmi...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!