Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Food Forum Extra

18 lipca 2019

DODATEK NR (Grudzień 2016)

Tradycyjna sałatka jarzynowa w wersji wegan
Porcja na 4 osoby

0 89

Nie mogłoby zabraknąć na świątecznym stole tradycyjnej jarzynowej sałatki. Oto przepis bez majonezu, jaj oraz selera.

Składniki:

  • 5–6 ziemniaków
  • 6–7 marchewek
  • 5–6 pietruszek
  • 2–3 puszki groszku konserwowego
  • 6–7 ogórków kiszonych
  • por
  • zielona pietruszka

Majonez wegański z kalafiora

  • 1 mały kalafior
  • 2 łyżki musztardy
  • 12 łyżek oleju dobrej jakości
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:  

Kalfior gotujemy do miękkości. Następnie ostudzony blendujemy wraz z olejem, musztardą oraz przyprawami na gładką, zwartą masę. Majonez należy przechowywać w lodówce (maks. 2–3 dni), będzie też pysznym dodatkiem do innych świątecznych potraw. Porcja z 1 kalafiora – 0,5 l majonezu.
Warzywa (oprócz ziemniaków) obieramy, ziemniaki szorujemy, układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 °C do miękkości. Po upieczeniu i ostygnięciu kroimy na drobne cząstki: ziemniaki obrane ze skórki, marchew, pietruszkę, ogórki kiszone, por, wsypujemy odcedzony groszek konserwowy. Siekamy natkę pietruszki na drobno, dodajemy do reszty składników wraz z majonezem z kalafiora i dokładnie mieszamy. 
 

Wartość energetyczna           517,20 kcal

W tym:
Procentowy udział energii z tłuszczu                      55,11%
Procentowy udział energii z węglowodanów          33,39%
Procentowy udział energii z białka                         11,50%
Pr...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy