Alternatywa na słodko dla tych, którzy nie mogą jeść wypieków, a mają ochotę na słodkie co nieco.
Składniki:
- mango
- 1/2 opakowania kiełków rzodkiewki (lub innych do smaku)
- 12 suszonych śliwek kalifornijskich
- 0,3 kg kaszy pęczak
- pęczek zielonej pietruszki
- 2–3 łyżki dobrego oleju/oliwy
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę pęczak. Mango kroimy w kostkę, śliwki na drobne kawałki. Siekamy pietruszkę. Do ostudzonej kaszy pęczak dodajemy pokrojone mango, śliwkę, posiekaną pietruszkę i kiełki, a na koniec oliwę/olej. Całość mieszamy.
POLECAMY
Wartość energetyczna 426,41 kcal
W tym:
Procentowy udział energii z tłuszczu 20,33%
Procentowy udział energii z węglowodanów 72,11%
Procentowy udział energii z białka 7,56%
Procentowy udział energii z sacharozy 18,9%
Tłuszcz ogółem 9,63 g
Cholesterol ogółem 0 mg
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,47 g – 15,22%
W tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone 5,48...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!