Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Food Forum Extra

18 lipca 2019

DODATEK NR (Grudzień 2016)

Domowe batoniki owsiane z sokiem jabłkowym
Porcja na 4 osoby

0 72

Składniki:

  • 1 butelka soku jabłkowego Marwit 
  • 0,5 kg płatków owsianych 
  • 10 g jabłek suszonych
  • 20 g pestek słonecznika
  • 20 g pestek dyniowych
  • 20 g płatków orkiszowych
  • 5 g pszenicy ekspandowanej bio 
  • 5 g prosa ekspandowanego
  • 10 g żurawiny suszonej 
  • 50 ml miodu

Przygotowanie: 

Sok zagotowujemy w garnku i gotujemy, aż zmniejszy objętość o połowę. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy suszoną śliwkę i żurawinę oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Resztę składników łączymy z powstałym sokiem z miodem. Wykładamy na blaszkę na papierze pergaminowym i dokładnie ugniatamy. Po wystudzeniu masa jest gotowa, aby wykrawać batoniki. Przekładamy na deskę i kroimy w prostokąty. 
 

Wartość energetyczna    557,85 kcal

W tym:
Procentowy udział energii z tłuszczu                          20,04%
Procentowy udział energii z węglowodanów               68,01%
Procentowy udział energii z białka                              11,95%
Procentowy udział energii z sacharozy                       ...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy