Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Food Forum Extra

18 lipca 2019

DODATEK NR (Grudzień 2016)

Krem dyniowo-pomarańczowy
Porcja na 4 osoby

0 78

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 butelka soku pomarańczowego Marwit
  • 10 g świeżego imbiru 
  • 100 g masła
  • 40 ml oliwy
  • 200 ml wody / 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika bez cukru
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni
  • nać kopru włoskiego

Przygotowanie: 

Umytą dynię obieramy i kroimy w średnią kostkę. Dusimy na patelni na maśle z łyżką oliwy, następnie dodajemy drobno pokrojony imbir i całość dusimy przez 20 minut.
Przekładamy do garnka, zalewamy sokiem i bulionem/wodą i gotujemy do miękkości. Gotową zupę miksujemy na gładką, aksamitną masę, doprawiając do smaku.

Podajemy z prażonymi pestkami dyni, skrapiając oliwą i nacią kopru włoskiego.
 

Wartość energetyczna    345,61 kcal

W tym:
Procentowy udział energii z tłuszczu                        73,59%
Procentowy udział energii z węglowodanów             22,46%
Procentowy udział energii z białka                              3,96%
Procentowy udział energii z sacharozy                      35,29%
    
Tłuszcz ogółem     ...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy