Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 butelka soku pomarańczowego Marwit
- 10 g świeżego imbiru
- 100 g masła
- 40 ml oliwy
- 200 ml wody / 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka przyprawy do piernika bez cukru
- sól
- pieprz
- pestki dyni
- nać kopru włoskiego
Przygotowanie:
Umytą dynię obieramy i kroimy w średnią kostkę. Dusimy na patelni na maśle z łyżką oliwy, następnie dodajemy drobno pokrojony imbir i całość dusimy przez 20 minut.
Przekładamy do garnka, zalewamy sokiem i bulionem/wodą i gotujemy do miękkości. Gotową zupę miksujemy na gładką, aksamitną masę, doprawiając do smaku.
POLECAMY
Podajemy z prażonymi pestkami dyni, skrapiając oliwą i nacią kopru włoskiego.
Wartość energetyczna 345,61 kcal
W tym:
Procentowy udział energii z tłuszczu 73,59%
Procentowy udział energii z węglowodanów 22,46%
Procentowy udział energii z białka 3,96%
Procentowy udział energii z sacharozy 35,29%
Tłuszcz ogółem 28,26 g
Cholesterol ogółem 55,80 mg
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 13,8...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!