Czy nadmierne łaknienie na słodkie przekąski jest spowodowane insulinoopornością?

ABC prawidłowego żywienia Otwarty dostęp

Insulinooporność to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek i komórek na działanie insuliny. Może występować zarówno przy jej prawidłowym, jak i podwyższonym poziomie. Insulinooporność powoduje deficyt dostarczania glukozy do komórki i może być przyczyną odczuwania przez pacjenta nadmiernego łaknienia na słodkie przekąski. Mimo, iż jest niesklasyfikowana jako choroba, to może prowadzić do ich rozwoju, w szczególności należy wymienić tutaj: otyłość i cukrzycę typu 2. Choroby te będą miały wpływ na zaburzenia poziomu wydzielania hormonów odpowiedzialnych za łaknienie i sytość.

Insulinooporność jako zaburzenie

Insulinooporność jest stanem obniżonej wrażliwości tkanek na insulinę. Występuje zarówno w sytuacji prawidłowego, jak i podwyższonego poziomu tego hormonu. Może wykazywać charakter pierwotny, uwarunkowany genetycznie, lub wtórny, czyli nabyty. Insulina jest hormonem, który działa poprzez specyficzne receptory insulinowe i odpowiada m.in. za:

  • transport glukozy do komórek organizmu, 
  • obniżenie stężenia glukozy we krwi,
  • zwiększenie syntezy tłuszczów,
  • magazynowanie glukozy przez tkanki,
  • aktywację enzymów biorących udział w biosyntezie białek, 
  • hamowanie enzymów rozkładających białka,
  • hamowanie lipolizy i beta-oksydacji oraz zwiększenie lipogenezy [1].
     

W insulinooporności dochodzi do sytuacji, w której transport glukozy jest znacznie mniej efektywny, co może skutkować niedoborem glukozy w komórce [2].

POLECAMY

Łaknienie a apetyt

W literaturze łaknienie definiowane jest jako pragnienie spożycia określonego pokarmu. Odczuwane jest przez większość osób. Jednak to różnice międzyosobnicze decydują o częstości i intensywności doświadczania głodu, łaknienia i apetytu. Głód i apetyt to dwa odmienne stany [3].
Głód jest fizjologicznym stanem organizmu najczęściej wywołanym niedoborem konkretnych składników odżywczych, czyli jest potrzebą biologiczną, która ma na celu uzupełnienie braków. Głód można zaspokoić każdym rodzajem żywności. A...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    mgr; dietetyk kliniczny po szkoleniu SOIT PRO, polecany przez Fundację Insulinooporność; absolwentka dietetyki na SGGW oraz licznych kursów z zakresu insulinooporności, dietoterapii chorób cywilizacyjnych i cukrzycy; specjalizuje się w dietoterapii insulinooporności, cukrzycy typu 1 i 2, chorób o podłożu autoimmunologicznym (Hashimoto) oraz niedoczynności tarczycy; współpracuje również z lekarzami diabetologami i edukuje żywieniowo pacjentów z insulinoopornością i cukrzycą; założycielka firmy Dietozależni Monika Krasa, www.dietozalezni.pl

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI