Insulinooporność jako zaburzenie
Insulinooporność jest stanem obniżonej wrażliwości tkanek na insulinę. Występuje zarówno w sytuacji prawidłowego, jak i podwyższonego poziomu tego hormonu. Może wykazywać charakter pierwotny, uwarunkowany genetycznie, lub wtórny, czyli nabyty. Insulina jest hormonem, który działa poprzez specyficzne receptory insulinowe i odpowiada m.in. za:
- transport glukozy do komórek organizmu,
- obniżenie stężenia glukozy we krwi,
- zwiększenie syntezy tłuszczów,
- magazynowanie glukozy przez tkanki,
- aktywację enzymów biorących udział w biosyntezie białek,
- hamowanie enzymów rozkładających białka,
- hamowanie lipolizy i beta-oksydacji oraz zwiększenie lipogenezy [1].
W insulinooporności dochodzi do sytuacji, w której transport glukozy jest znacznie mniej efektywny, co może skutkować niedoborem glukozy w komórce [2].
POLECAMY
Łaknienie a apetyt
W literaturze łaknienie definiowane jest jako pragnienie spożycia określonego pokarmu. Odczuwane jest przez większość osób. Jednak to różnice międzyosobnicze decydują o częstości i intensywności doświadczania głodu, łaknienia i apetytu. Głód i apetyt to dwa odmienne stany [3].
Głód jest fizjologicznym stanem organizmu najczęściej wywołanym niedoborem konkretnych składników odżywczych, czyli jest potrzebą biologiczną, która ma na celu uzupełnienie braków. Głód można zaspokoić każdym rodzajem żywności. A...