Cynk i selen – na straży odporności

Suplementy

Najbardziej aktualne badania potwierdzają znaczenie cynku i selenu w modulacji odpowiedzi immunologicznej. Spożywanie różnorodnych produktów, takich jak owoce morza, mięso, orzechy oraz produkty roślinne, może skutecznie zapewnić odpowiednią podaż cynku i selenu w codziennej diecie. Dodatkowa suplementacja tych składników może być wskazana, szczególnie w grupach ludności narażonych na niedobory. Może ona przynosić korzyści zdrowotne w kontekście prewencji i leczenia infekcji, szczególnie wirusowych, a także w chorobach auto- immunologicznych. Ważne jest jednak indywidualne dostosowanie dawek suplementów w oparciu na potrzebach organizmu oraz kontroli przez specjalistę.

W ostatnich latach rośnie zainteresowanie rolą mikroelementów w modulacji funkcjonowania układu odpornościowego. Cynk i selen to dwa kluczowe pierwiastki śladowe, które odgrywają istotną rolę w utrzymaniu homeostazy immunologicznej i obrony organizmu przed infekcjami. W kontekście niedawnej pandemii COVID-19 i wzrastającej świadomości dotyczącej znaczenia układu odpornościowego, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, coraz częściej analizuje się, jak niedobory tych mikroelementów wpływają na naszą odporność i jak dodatkowa suplementacja może wspierać zdrowie. 

Cynk – niezbędny dla funkcji immunologicznych

Cynk jest jednym z najważniejszych mikroelementów, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania ponad 300 enzymów w organizmie człowieka. Wchodzi w skład licznych białek, enzymów i receptorów, co sprawia, że jego rola w ustroju jest szeroka, obejmując m.in. procesy metaboliczne, syntezę białek, naprawę DNA, a także rozwój i funkcjonowanie układu odpornościowego [1].
Pełni on kluczową funkcję w odporności wrodzonej i nabytej, a niedobór tego pierwiastka skutkuje osłabieniem funkcji neutrofili, makrofagów i komórek NK (ang. natural killers), które są istotne w odpowiedzi organizmu na patogeny zewnętrzne. Ponadto cynk wpływa na dojrzewanie limfocytów T, które odpowiadają za odpowiedź komórkową oraz limfocytów B, produkujących przeciwciała [2]. Wyniki badań wskazują, że reguluje on również produkcję cytokin, takich jak interleukina-2 (IL-2) i interferon gamma (IFN-γ), które wspierają odpowiedź immunologiczną w trakcie infekcji wirusowych. Niedobór cynku w ustroju prowadzi więc do zmniejszonej produkcji tych substancji, co osłabia zdolność organizmu do zwalczania patogenów [3]. 
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), zapotrzebowanie na cynk zależy od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego (ciąża, karmienie piersią) [4]. Średnie dzienne zapotrzebowanie na cynk w populacji polskiej przedstawiono w tab...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk kliniczny, psycholog; prowadzi centrum gabinetów specjalistycznych - Przestrzeń Balansu, skupiając się na równowadze pomiędzy aspektami fizycznymi, psychicznymi i emocjonalnymi w dążeniu do zdrowia; w codziennej pracy z pacjentami łączy wiedzę dietetyczną i psychologiczną, pomagając im w osiąganiu zamierzonych celów.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI