Dołącz do czytelników
Brak wyników

ABC prawidłowego żywienia

2 listopada 2020

NR 5 (Październik 2020)

Co jeść, by zwiększać odporność?

20

W dobie zwiększonego ryzyka zachorowania na infekcje wirusowe czy bakteryjne każdy z nas zastanawia się, co można zrobić dla własnego organizmu, by wspomóc jego walkę z drobnoustrojami. „Jesteśmy tym, co jemy”, dlatego pierwsze, co przychodzi do głowy w kontekście polepszania odporności, to dieta. Ale jaka dieta na odporność jest najlepsza?

POLECAMY

Po pierwsze – nawodnienie

Badania wskazują, że większość mieszkańców Polski jest przewlekle odwodniona. Pomyśl, czy należysz do tej grupy, czy może wypijasz co najmniej butelkę wody dziennie? Jeśli nie, to warto to szybko zmienić, ponieważ wykazano, że odwodnienie zmniejsza możliwości odpornościowe organizmu. Staje się on bardziej wrażliwy zarówno na działanie stresorów, jak i na wnikanie do niego drobnoustrojów. 

Co więcej, słabe nawodnienie nie tylko wpływa na działanie „wewnątrz” organizmu, ale i osłabia funkcje ochronne skóry, czyniąc ją bardziej podatną na działanie szkodliwych mikroorganizmów.

Po drugie – kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe, mają dwóch najważniejszych przedstawicieli – kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA). Mają one szeroki wpływ na organizm człowieka, w tym budują komórki organizmu, działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Jednak charakteryzują się też znaczącym działaniem immunologicznym. Niestety, badania wskazują, że nie spożywamy ich wystarczająco dużo (co najmniej 250 mg EPA i DHA dziennie), a w okresach obniżonej odporności lub zwiększonego ryzyka chorób wirusowych czy bakteryjnych jest to wręcz konieczne. Kwasy omega-3 wpływają na tworzenie się czynników przeciwzapalnych, aktywację makrofagów (komórek „zjadających” mikroorganizmy szkodliwe dla człowieka), funkcjonowanie neutrofili (komórek pomocniczych dla makrofagów). To najważniejsze, choć nie jedyne kierunki odpornościowego działania kwasów omega-3. Gdzie znaleźć te dobroczynne kwasy tłuszczowe? Najlepszym źródłem żywieniowym EPA i DHA są tłuste ryby morskie – łosoś, makrela, śledź, węgorz, sardele, szprot. Zaleca się spożywanie co najmniej 100 g tych ryb dwa razy w tygodniu. 

Warto podkreślić, że aby spełnić zapotrzebowanie organizmu na kwasy tłuszczowe omega-3 poprzez spożycie ryb, nie musimy polegać tylko na rybach świeżych. Tym bardziej w okresie, gdy unikamy częstych zakupów z uwagi np. na wysokie prawdopodobieństwo zakażenia wirusowego, równie korzys...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy