Chia, czyli szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), to jeden z gatunków szałwii pochodzący z Meksyku oraz Gwatemali. Źródła wskazują, że roślina ta w cywilizacji prekolumbijskiej była powszechnym składnikiem codziennej diety, stanowiąc źródło siły, energii i witalności, a także stosowano ją do opatrywania ran, jako środek przeciwzapalny, przeciwbólowy i regulujący pracę układu pokarmowego [1, 3]. W Europie wśród konsumentów nasiona chia zyskały popularność stosunkowo niedawno, stąd też pojawiło się zainteresowanie nimi także wśród specjalistów zajmujących się oceną wartości żywieniowych i prozdrowotnych. Badania naukowe wskazują, że nasiona szałwii hiszpańskiej charakteryzują się cennym składem odżywczym, obfitującym w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne, a także związki o działaniu antyoksydacyjnym [2].
Wysoka zawartość kwasów wielonienasyconych w nasionach chia, a zwłaszcza kwasów omega-3 (kwas alfa-linolenowy – ALA), jest zaletą tego środka spożywczego. Kwas alfa-linolenow...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!