Chleb z nasionami chia – jak poprawić wydolność organizmu za pomocą superfoods

ABC prawidłowego żywienia

Chia, czyli szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), to jeden z gatunków szałwii pochodzący z Meksyku oraz Gwatemali. Źródła wskazują, że roślina ta w cywilizacji prekolumbijskiej była powszechnym składnikiem codziennej diety, stanowiąc źródło siły, energii i witalności, a także stosowano ją do opatrywania ran, jako środek przeciwzapalny, przeciwbólowy i regulujący pracę układu pokarmowego [1, 3]. W Europie wśród konsumentów nasiona chia zyskały popularność stosunkowo niedawno, stąd też pojawiło się zainteresowanie nimi także wśród specjalistów zajmujących się oceną wartości żywieniowych i prozdrowotnych. Badania naukowe wskazują, że nasiona szałwii hiszpańskiej charakteryzują się cennym składem odżywczym, obfitującym w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne, a także związki o działaniu antyoksydacyjnym [2].

Wysoka zawartość kwasów wielonienasyconych w nasionach chia, a zwłaszcza kwasów omega-3 (kwas alfa-linolenowy – ALA), jest zaletą tego środka spożywczego. Kwas alfa-linolenow...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Turystyki i Rekreacji, biolog, specjalista w zakresie oceny jakości żywności, autorka licznych prac naukowych i popularnonaukowych dotyczących analizy żywności, żywności prozdrowotnej i dietetyki. Artykuł tego autora znajdziesz na stronie: 81.

    dr hab.; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności, chemik, technolog żywności, specjalista w zakresie roślin leczniczych. Nauczyciel akademicki. Zainteresowania naukowe obejmują badania w zakresie analizy i oceny jakości żywności, projektowania żywności prozdrowotnej i suplementów diety, aromatyzacji żywności, tłuszczów specjalnych, fitochemii. Autor licznych prac naukowych i popularnonaukowych w obszarze technologii żywności, dietetyki i roślin leczniczych. Artykuł tego autora znajdziesz na stronie: 81.

    ff
    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI